Tisztelt Szakértő!

Sok helyen olvastam, hogy 2015 júliusában ismét visszahozzák a használt ház vásárlására is a szocpolt. Nemrég derült ki, hogy gyermekünk lesz, aki pont július közepére születik, elvileg. Mivel két gyereknek már kell a hely, szeretnénk venni egy nagyobb családi házat.

Érdemes lenne megvárni a szocpol bevezetését vagy inkább most lépjünk, mivel akkor már én t-gyáson leszek, amit az OEP fizet majd, nem a munkáltató. Beleszámít majd ez az összeg is a hitelfelvételnél, vagy míg dolgozok addig lépjünk?
Utólag is felvehetjük majd a szocpolt, ha most vennénk a házat?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Renáta

Kedves Renáta!

Hiteligénylés során a családtámogatási juttatások - például t-gyás, gyed, stb. - másodlagos, vagyis a főadós önálló jövedelme mellett, kiegészítő jövedelemként elfogadhatók minden banknál. Így ha Ön időközben munkabér helyett t-gyást fog kapni, akkor annak összege is beleszámít a háztartás rendszeres bevételeibe, jövedelemvizsgálat során tehát ezzel az összeggel is kalkulálni fognak. Abban az esetben nem lenne mindegy a munkabér és t-gyás kérdése, ha egyedülállóként igényelne kölcsönt. A családtámogatási juttatások ugyanis önálló jövedelemként nem vehetők figyelembe, tehát csak t-gyásra vagy gyedre egyik bank sem nyújt hitelt.

Azt, hogy várjanak a hitelfelvétellel vagy most igényeljék, még az Ön keresetének összege befolyásolhatja. Meghatározó lehet tehát, hogy milyen értékű házat vásárolnak, mennyi hitelre lesz szükség, s ehhez elegendő lesz-e a párja keresete mellett a t-gyás vagy a nagyobb összegű munkabérre lenne szükség. Erre a kérdésre Szakértőink konkrét választ tudnak adni a részletek ismeretében, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg.

Ha az előzetes kalkuláció alapján a t-gyás összegével is hozzájuthatnak a szükséges hitelhez, akkor érdemes lenne kivárni az esetleges félszocpol miatt. Jelenlegi információink szerint jövő év közepétől lenne elérhető ez a támogatási forma, de hogy ez valóban bevezetésre kerül-e, s ha igen, milyen feltételekkel, a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása és kihirdetése után derül ki. Ez esetben honlapunkon is megtalálhatók lesznek a részletek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Azután szeretnék érdeklődni hogy a feleségemmel 11,6 millió forintot szeretnénk felvenni a lakásvásárláshoz. Feleségem 10 hét múlva szüli meg gyermekünket! Kb: nettó 310 ezer forint kettőnk jövedelme. A hét elejétől táppénzen van, ami nettó 140 ezer forint, amit a bank nem fogad el, mert állításuk szerint az nem jövedelem!
Kérem valami ötletet, lehetőséget kérnénk öntől, mert az idő sürget.
Tisztelettel: Tamás