Tisztelt Hitelnet!

2003-ban vásároltunk a férjemmel közösen egy lakást Budapesten, a Karinthy utcában. A lakást 11 millió forintért vettük, a teljes összegre állami garanciavállalásos OTP hitelt kaptunk mint köztisztviselők. A lakáson jelenleg még 6 millió Ft hiteltartozás van, ami 2023-ban járna le. A lakásban jelenleg én és a lányom élünk, de a férjemtől való válás miatt kénytelenek vagyunk a lakást értékesíteni.

A lányom szeretné megvásárolni a lakást, ismereteim szerint az jogszabályok ezt lehetővé teszik. A lakás jelenlegi piaci értékét figyelembe véve kb. 20 millió Ft hitelre lenne szüksége. Neki havi 590 ezer Ft bruttó bére van, a szülők adóstársként vagy kezesként (ők egyenként kb. havi 500 ezer Ft bruttó jövedelemmel bírnak) segítenék ezt a hitelfelvételt.

Kérdés: kaphat-e a lányom egy 28-29 millió Ft piaci értékű lakás megvásárlásához kb. 20 millió forint hitelt, illetve melyik bankhoz érdemes fordulnia.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Judit

Kedves Judit!

A szülőktől történő lakásvásárlás banki finanszírozása megoldható. Állami kamattámogatású lakásvásárlási hitel erre a célra ugyan nem vehető igénybe, de piaci kamatozású lakáshitel - amely sok esetben alacsonyabb kamatszinten érhető el jelenleg, mint a támogatott lakáshitel - felvehető.

A lakásvásárlási hitelügyletben az eladók azonban semmilyen szerepben (fizetőképességet növelő adóstárs, kötelezően bevonandó adóstárs) nem vehetnek részt. Arra tehát nincs lehetőség, hogy lánya hitelfelvételét a szülők adóstársként vagy kezesként segítsék.

A bankok a hitelképességet az igénylő igazolt nettó jövedelme alapján vizsgálják, s - pénzintézettől függően - a nettó jövedelem 40-50%-ába kell beleférni a leendő adós összes hiteltörlesztésének. Amennyiben lányának nincsen semmilyen meglévő hiteltörlesztése (hitelkeret, hitelkártya is beleszámít), akkor adott jövedelembe belefér 20 millió forint összegű lakáshitel törlesztő részlete, így fizetőképességet növelő adóstárs bevonása nélkül is megoldható lehet a hitelfelvétel.

Fedezeti oldalról szintén megfelelő az ügylet. Egy kb. 28-29 millió forint értékű budapesti lakás elbír 20 milliós terhelést.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! A további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelkonstrukciókról. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az adóstárs másik városban él. Nem tud eljönni az én OTP Bank fiókomba. Az ő saját városában bemehet egy OTP-be és benyújthatja a jövedelemigazolását?
Érvényes lesz így?