Üdvözlöm!

Fiam az én örökségemből 10M Ft-tal rendelkezett, - ami a barátnőjével (élettárs) közös lakáshitelük felvételénél, önrészt képezett. Az adásveteli szerződésben, Fiam különvagyonaként szerepel, így a hitelre vásárolt lakásban a barátnő 1/4, a Fiam 3/4 részben szerzett tulajdonjogot. Úgy tudom, hogy adóstársakként és fejenként, az önrészhez, 10-10M Ft lakáshitelt vettek fel.

Mivel nekem soha nem volt lakáshitelem, laikusként úgy gondoltam, a visszafizetés külön-külön történik. De most kiderült, hogy a hitelrészletek teljes összege, Fiam jövedelmét terheli. Amikor erre rákérdeztem, azt mondták, hogy a bank (K&H) szabályzata szerint, csak egy jövedelemből tudják vonni a hitelrészleteket. Fiamék hozzátették, ebből nincs gond, mert a barátnő minden hónapban majd átutalja Fiam számlájára a rá eső részt, a hitelösszeg felét. Most decemberben fogják az első részletet fizetni.

Miután ez egy hosszútávú, - 20 éves hitel -, amely futamidő alatt, előre nem látható események történhetnek, - én pedig túl óvatos és aggódó tipus vagyok -, elképzelhető, hogy nem mondták el nekem a hitelfelvételükkel kapcsolatban a teljes igazságot. Ha a Fiam, nem teljes körültekintéssel járt el (mert erre sajnos hajlamos) és a saját nevére vette fel a teljes hitelt, a barátnő pedig csak adóstársként, (vagy sehogy sem) szerepel a hitelfelvételnél, (holott a hitel miatt kapott tulajdonrészt a vásárolt lakásban) akkor, ha bármi “krakk” beütne, a tulajdonostársat, illetve - amíg nincs gyermek, engem, mint szülőt -, mennyiben terhel felelőssèg a hiteltartozással kapcsolatban?

Továbbá érdekelne, ha mindketten vettek fel hitelt, azt valóban csak az egyik fél jövedelméből vonják-e le? Számomra ez elég hihetetlennek tűnik.

Előre is köszönöm válaszát!
Évi

Kedves Évi!

A családi állpotról a kölcsönkérelemben nyilatkozni kell. Élettárs, valamint a célingatlanban valamennyi tulajdonrészt szerző fél bevonása kötelező a hitelügyletbe. Az élettárs, házastárs adóstársként kerül bevonásra. Az tehát nem lehetséges, hogy fia barátnője esetleg nem szerepel a hitelügyletben.

Adós és adóstárs ugyanolyan mértékben felel a kölcsön visszafizetéséért. Azonban nemcsak a K&H Banknál, hanem az összes pénzintézetnél úgy működik a törlesztő részlet fizetése, hogy a teljes összeget az adós nevén lévő törlesztési számláról vonják le. Függetlenül attól, hogy hány szereplős egy hitelügylet, egy kölcsönszerződés keletkezik, melynek törlesztő részlete egy meghatározott számláról kerül levonásra. Arra nincs lehetőség, hogy a törlesztő részlet összegét az adós és adóstárs megosztva, külön bankszámláról teljesítse. Ez csak úgy működhet, ahogy fiák is mondták, a barátnő minden hónapban a rá eső részt át tudja utalni fia számlájára.

Amennyiben fia részéről nemfizetésre kerülne sor valamilyen oknál fogva, akkor a bank az adóstárstól követelheti a tartozás megfizetését.

Fenti témában bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kötelezhetnek a meghalt lányom banki adósságának a kifizetésére, ha nem örököltem utána semmit sem?