Államilag támogatott lakáshitel jelenleg az „Otthonteremtési kamattámogatás”, a „Fiatalok, valamint többgyermekesek kamattámogatott lakáskölcsöne”, illetve a „Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési lakáskölcsöne” keretében érhető el.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az Otthonteremtési kamattámogatás az új lakóingatlant építők, az új vagy használt lakást vásárolók, továbbá a lakásukat korszerűsíteni kívánó családok számára nyújt kedvező hitellehetőséget. Ezt a fajta kamattámogatott hitelt 2014. december 31-ig lehet igényelni. A kamattámogatás időtartama maximum 5 év, de a kölcsön futamideje ennél hosszabb is lehet. A kamattámogatás mértéke – mely új lakás építése és vásárlása esetén függ a gyermekek számtól – a futamidő során fokozatosan csökken.

Az Otthonteremtési kamattámogatás igénybevételének feltételei a következők:

 • Építés esetén az építési engedély 2010. január 1. után került kiadásra és a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjáig a használatbavételi engedély kiadása nem történt meg.
 • Új lakás vásárlása esetén a használatbavételi engedélyt 2012. január 1. után, de a kamattámogatás iránti kérelem benyújtását megelőzően adták ki.
 • Használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés 2012. március 6. után köttetett, a vevő legalább komfortos lakást vásárol, továbbá az eladó vállalja, hogy a lakás értékesítését követően 12 hónapon belül másik lakóingatlant vásárol. Az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak a Ptk. 685. § b) pontja szerinti hozzátartozói.
 • Korszerűsítés esetén a munkálatokat a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásáig még nem kezdték el, s a korszerűsíteni kívánt ingatlan legalább 50%-a a tulajdonában van.
 • Az építeni vagy vásárolni kívánt új lakóingatlan telekár nélkül, ÁFA-val növelt bekerülési költsége, illetve vételára nem lehet több 30 millió forintnál.
 • Használt lakás vásárlása esetén a vételár nem haladhatja meg a 15 millió forintot.
 • Korszerűsítés esetén a korszerűsítés hitelintézet által elfogadott, ÁFA összegét is tartalmazó költsége nem lehet több 15 millió forintnál.
 • A kamattámogatott kölcsön összege új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén maximum 10 millió, használt lakás vásárlása vagy korszerűsítése esetén legfeljebb 6 millió forint lehet.
 • A kamattámogatást csak az a személy veheti igénybe, aki köztartozásmentes adózó és legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik.
 • A legalább 180 napos TB jogviszonyban legfeljebb 15 nap megszakítás lehet.
 • Az építés és korszerűsítés költségeinek legalább 70%-át, új lakás vásárlása esetén a teljes vételár megfizetését számlával kell igazolni.

Fiatalok, valamint többgyermekesek kamattámogatott lakáskölcsöne
A kölcsön lakóház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe. Az állam a futamidő első 20 évében biztosít kamattámogatást. A kamattámogatás mértéke függ a gyermekek számától. Minél több az eltartott gyermek, annál nagyobb a kamattámogatás.

A Fiatalok, valamint többgyermekesek kamattámogatásának feltételei a következők:

 • A kamattámogatott kölcsönt azon lakásépítések esetén lehet igényelni, amelyek 2005. január 31-ét követően kaptak építési engedélyt.
 • Új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés 2009. július 1. után kelt.
  A kölcsönt legfeljebb egy gyermeket nevelő, nagykorú, 35. életévüket még be nem töltött személyek, illetve legalább két gyermeket nevelő, nagykorú, 45. életévüket még be nem töltött személyek igényelhetik. Párkapcsolatban élők esetén az életkori korlát a házastársra, élettársa is vonatkozik.
 • A lakás telekhányad nélkül, ÁFA-val számított építési költsége illetve vételára Budapesten és megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió, egyéb településeken maximum 20 millió forint lehet.
 • A kamattámogatott kölcsön összege a fővárosban és megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 12,5 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot.
 • Az igénylőknek, házastársuknak, élettársuknak, kiskorú gyermekeiknek, valamint az együttköltöző családtagjaiknak nem lehet másik államilag támogatott lakáskölcsöne, vagy ha van, azt 360 napon belül vissza kell fizetni.
 • Kamattámogatás akkor nyújtható, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, és gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjainak nincs lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, lízingbe vett lakása, valamint nincs e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelme, továbbá nincs önkormányzati tulajdonban lévő, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya. (Kivételek!)
 • Vásárlás esetén az eladó az igénylőnek nem a Ptk. 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója, és nem élettársa.
 • Az igénylő köteles a kamattámogatásra irányuló kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakásának, illetve tulajdoni hányadának az eladási árát az építési költség, illetve vételár kiegyenlítésére felhasználni. (Bizonyos tételekkel csökkenthető.)
 • Lakásépítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át, új lakás vásárláskor a teljes vételárat számlával kell lefedni.

Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési lakáskölcsöne

A kamattámogatott kölcsön lakáskorszerűsítéshez kérhető. A kamattámogatást az állam a futamidő első 20 évében nyújtja. A kamattámogatás mértéke független a gyermekek számától.

A Nagykorú személyek kamattámogatott korszerűsítési kölcsönének feltételei a következők:

 • Nagykorú személyek igényelhetik.
 • A kölcsön összege legfeljebb 5 millió forint lehet.
 • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekeinek, valamint az együttköltöző családtagjainak nem lehet másik államilag támogatott lakáskölcsöne, vagy ha van, azt 360 napon belül vissza kell fizetni.
 • Az igénylőnek, házastársának, élettársának, együttköltöző családtagjainak a korszerűsítendő ingatlanon kívül nem lehet egyéb lakóingatlana, állandó lakáshasználati joga, lízingelt lakása, e jogok bejegyzésére irányuló kérelme, önkormányzati tulajdonú, illetve szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya. (Kivételek!)
 • A hitelintézet által elfogadott korszerűsítési munkálatokat tartalmazó költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.

További kérdése lenne támogatott lakáshitelekkel kapcsolatiban? Szeretnél tudni az elérhető legkedvezőbb lakáshitel törlesztő részleteket? Forduljon irodáinkhoz bizalommal, teljes körű, díjmentes tanácsadással és ügyintézéssel állunk az Ön rendelkezésére is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Családi házat vásárolnánk nagyszülőtől úgy, mint idegen személytől, teljes értékben, nem örökölnénk meg semmilyen részét. Kamattámogatást így is igénybe lehet venni, vagy van olyan lehetőség, hogy annak a házastársnak a nevére kerül a lakás, aki nem rokon?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Cím!
Meglévő családi házat bővítünk még egy lakással, külön bejárattal, külön közművel. Elértük a 40%-os készültségi szintet, igényelhetünk kamattámogatású hitelt a befejezéshez, vagy csak piaci kamatozású forinthitelben gondolkodjunk?
Válaszukat köszönöm!