E tájékoztatóban vezető pénzügyi partnereink egyike által kínált – árazásában a referencia kamathoz kötött – hitelterméket kívánjuk bemutatni.

Milyen termékeket érint a referencia kamathoz kötött árazás?

Függetlenül a felvenni kívánt kölcsön típusától egyaránt igényelhető euró és forint alapú szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek esetén.

Mit jelent bankpartnerünk referencia kamathoz kötött árazása?

Az ingatlanfedezet bevonása mellett igényelhető piaci kamatozású kölcsönök árképzése az alábbiak szerint alakul: a jelzáloghitel ügyleti kamata két részből áll: referencia kamatláb + kamatfelár. A referencia kamatot bankpartnerünknél minden hónap 20. napján érvényes 3 havi EURIBOR vagy BUBOR jelenti. Az EURIBOR a frankfurti bankközi piacon jegyzett, az Európai Központi Bank szabályai szerint megállapított kínálati kamatláb. A BUBOR a budapesti bankközi referencia jellegű kínálati kamatlábat jelenti. A kamatfelár pedig kockázati valamint forrásszerzési felárat tartalmaz.

Mit jelent Önnek a referencia kamathoz kötött árazás?

Az EURIBOR és BUBOR értéke folyamatosan figyelemmel kísérhető, a pénzintézettől függetlenül változik, ezért az árazása is átláthatóbb az Ön számára. Az EURIBOR és BUBOR változásai miatt mind az ügyleti kamat, mind az Ön törlesztő részlete változhat pozitív és negatív irányban egyaránt. Emiatt célszerű az euró és forint alapú hitelkonstrukciót is forintban fix törlesztő részlettel igényelni. Forintban fix törlesztés esetén ugyanis az EURIBOR és BUBOR változása miatt az ügyleti kamatmódosulás rögtön érvényre jut, ám az Ön törlesztő részletében ez csak a következő ügyleti évtől kezdve jelentkezik.

Miért került sor a referencia kamathoz kötött árazás bevezetésére?

A pénzintézet – a nemzetközi hitelezési gyakorlatnak megfelelően – a nagyobb átláthatóság érdekében alkalmazza az új kamatszámítási módszert. Ez az árazási forma azonban a hazai vállalati szektorban, valamint a lízingpiacon is jól ismert. Mivel az EURIBOR és a BUBOR a bankok forrásköltségének fontos eleme, ezért a pénzintézet számára egyértelmű és automatikusan kötelező az elem változásával megegyező mértékben változtatni a kamatot is.

Amennyiben a referencia kamathoz kötött árazásról bővebb információt szeretne, keresse fel a Hitelnet irodáit, ahol Hitelszakértőink teljes körű felvilágosítást adnak e témában is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése