Tisztelt Hölgyem/Uram!

Most kezdtünk el a lakáshitel kérdésével foglalkozni, így nem igazán vagyok még otthon ezen a területen. A hitelfelvétel sajnos csak egy másik ingatlanra történő jelzálog bejegyzéssel fog megvalósulni.

Arra szeretnék választ kapni, hogy a bejegyzett jelzálogjog a hitel futamideje alatt is töröltethető? Például, ha egy családi ingatlanra 4 millió forintig kerül bejegyzésre egy jelzálogjog, és a futamidő alatt elérünk eddig az összegig, akkor az levehető, hogy egy esetleges nemfizetés esetén a családi ingatlan nem kerüljön árverezésre?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Plusz ingatlanfedezettel történő lakásvásárlás esetén a felvenni kívánt lakáshitel teljes összegét bejegyzik mindkét ingatlanra (vásárolandó és plusz fedezetként bevont ingatlan). A lakásvásárlási hitel összegének ingatlanonkénti megosztása nem lehetséges. Ez csak úgy lenne megoldható, ha a plusz ingatlanfedezetre az igénylő szabad felhasználású jelzáloghitelt venne fel, mely fedezné a vásárláshoz szükséges önerőt, majd a célingatlanra csak a vételár kiegyenlítéséhez szüksége fennmaradó összeg kerülne felvételre lakáscélú jelzáloghitelként. Ez utóbbi lehetőség azonban drágább, mivel a szabad felhasználású jelzáloghitel kamatszintje magasabb, mint a lakáscélúé.

Mindkét ingatlan 4 millió forinttal történő megterhelése nem jelenti azt, hogy a jelzálogjog az eredeti futamidő végéig kell, hogy terhelje mindkét ingatlant. Van lehetőség arra, hogy a futamidő lejárata előtt lekerüljön a jelzálogjog a plusz fedezetként bevont ingatlanról. Erre akkor kerülhet sor, ha a fennálló tartozás összege már akkorára csökkent, hogy a célingatlan önmagában is elbírja az összeget. Ezt több tényező befolyásolja, például: az adott bank finanszírozási aránya, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvevők jövedelmi helyzete alapján az ingatlan értékének hány százalékáig terhelhető.

Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak nyújtani, melynek során meg tudjuk mondani, hogy várhatóan mennyi idő eltelte után lehetséges a plusz ingatlan kötelemből történő kiengedése. A fedezetkiengedéssel összefüggő szerződésmódosítás költséggel jár, amit a pénzintézetek aktuális Hirdetménye tartalmaz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése