T. Hitelnet!

A közeljövőben tervezek egy 5-6 millió Ft-os ingatlant vásárolni, támogatott kamatozású lakáshitel felhasználásával. Ha elkerülhetetlen, van lehetőségem egy másik (nem az én tulajdonomban lévő) ingatlant is felmutatni fedezetként.

A következő kérdésekre keresnék választ:

1. Amennyiben munkabérem nem folyószámlára érkezik, úgy tudom ez sem probléma, csak kell egy “aktív” folyószámával rendelkezni. Mit jelent ebben az esetben az “aktív”? Jómagam rendelkezek folyószámlával évek óta, de csak vásárlásokra használom ezt a számlát.

2. Ha a vásárolandó ingatlan mellé, fedezetként bevonok egy másik ingatlant is, akkor is szükség van folyószámlára, vagy ebben az esetben elegendő csupán a munkáltatói igazolás?

3. A feljebb említett plusz ingatlan bevonása után, hogyan alakul a minimális önrész mértéke?

4. Amennyiben a későbbiekben (4-5 év múlva) az extraként bevont ingatlant szeretném eladni, úgy van-e lehetőség valamilyen módon kivonni a szerződésből, és csak a hitellel vásárolt ingatlant meghagyni fedezetként?

Válaszukat köszönöm!
Imre

Kedves Imre!

1. A hitelfelvételhez valóban nem szükséges bankszámlára érkező munkabér, sőt lakáscélú hitel felvételekor az sem probléma, ha az adósnak nincs bankszámlája. A minimum 2 hónapos bankszámla múlt fedezet nélküli személyi kölcsön igénylésének alapfeltétele.

2. A hitelfelvételhez alkalmazotti munkaviszony esetén munkáltatói igazolást kell kitölteni és itt van jelentősége annak, hogy a munkavállaló a fizetését számlára vagy kézbe kapja. A munkáltatói igazoláson szereplő munkabért ugyanis alá kell támasztani további dokumentummal is. Kézbe kapott fizetés esetén - munkabért tartalmazó bankszámla kivonat hiányában - NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által kiállított jövedelemigazolást kell mellékelni a munkáltatói igazolás mellé.

3. Plusz ingatlanfedezet bevonása esetén - az ingatlan értékétől függően - akár önerő nélkül is megoldható a finanszírozás. Ahhoz, hogy konkrét választ tudjanak Szakértőink adni, ismerni kell a vásárolandó és a kiegészítő ingatlan értékét, területi elhelyezkedését és az igénylők jövedelmi helyzetét. Ezeket az információkat online adatlapunk kitöltésével adhatja meg, így Tanácsadóink személyre szóló hitelajánlatban tudják Önt tájékoztatni.

4. Amennyiben a tőketartozás akkora összegűre csökken, melyre a megvásárolt ingatlan már önmagában is kellő fedezetet nyújt, akkor a plusz ingatlanfedezet kivonható a hitelből. Ezzel kapcsolatban konkrét információ ugyancsak a részletek ismeretében adható.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Lányomék lakásvásárlásához a mi lakásunk a fedezet kb. még kétmillió Ft értékben. Elcserélnénk a lakást.
Milyen formában tudják átvállalni, hogy mi megszabaduljunk a jelzálogtól?
Üdvözlet.
Mihály

2005-ben 9 millió forintért vettem lakást, melyre devizahitelt vettem fel az Erste Banknál. A hitel jelzálogát ráterhelték a megvásárolt és a meglévő ingatlanra. Levehető-e a meglévő ingatlanról a jelzálog? Munkanélküli lettem, egy ideje nem tudom fizetni. Árverezéssel fenyegetnek. Megteheti-e a bank, hogy elveszi mind a két ingatlant? A meglévő ingatlant neki adhatom-e ajándék címen a gyermekemnek? Átíratható-e?
Előre is köszönöm válaszát!