Jó napot kívánok!

Az előbb kiszámoltattam a hitelkalkulátorral, hogy építési hitel 10.000.000 Ft, 20 évre, és a törlesztő részleteken elcsodálkoztam. Hogy lehet az, hogy a piaci kamatozású lakáshitel esetén kevesebb végig a futamidő alatt a törlesztő részlet, mint a kamattámogatott hitelnél? Ez esetben nincs értelme kamattámogatott hitelt igényelni.

Lehet, hogy "csak"hibás a kalkulátor?

Köszönettel.
Márti

Kedves Márti!

Köszönjük észrevételét. A honlapunkon található Hitelkalkulátor megfelelően működik. Elsőre valóban meglepőnek tűnhet, hogy az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelek törlesztő részlete magasabb, mint a piaci kamatozású kölcsöné. Ennek oka a következő: államilag támogatott hiteleknél – mind az 5 éves, mind a 20 éves kamattámogatással nyújtott konstrukcióknál – a vonatkozó kormányrendelet meghatároz egy minimális kamatszintet, ami alá nem csökkenhet az ügyfelek által fizetendő kamat mértéke. Ez pedig 6%. Akkor is ez alapján kell az adósnak megfizetnie a törlesztő részletet, ha az ügyleti kamat időközben 6% alá csökken.

Ugyanakkor a piaci kamatozású lakáshitelek esetén fizetendő törlesztő részlet két részből áll: egy úgynevezett referenciakamatból és kamatfelárból. A referenciakamat forint alapú hitelek esetén a legtöbb pénzintézetnél a 3, 6 vagy 12 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb). A kamatfelár mértékét pedig az egyes bankok állapítják meg ügyfélminősítés alapján. A BUBOR mértéke a jegybanki alapkamat változásait követi. A jegybanki alapkamat elmúlt két évben történt, folyamatos csökkentésének hatására a referenciakamatként szolgáló BUBOR mértéke is egyre kisebb lett, s mivel piaci kamatozású hiteleknél nincsen jogszabályban meghatározott minimum kamatszint, ezért e konstrukciók jelenleg kedvezőbb kondíciókkal, alacsonyabb törlesztő részlettel érhetők el.

Fentiek alapján tehát jelenleg valóban kedvezőbb feltételekkel jut építési hitelhez az, aki az állami kamattámogatású lakáshitel helyett a piaci kamatozású kölcsönt választja. Erről Ön is meggyőződhetett online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva.

Amennyiben személyre szabott, díjmentes építési hitel ajánlatunkra is kíváncsi, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő legkedvezőbb piaci, illetve állami kamattámogatású építési hitelek további részleteiről, járulékos költségeiről Szakértőink készséggel tájékoztatják. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést is díjmentesen vállaljuk. A lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát IDE kattintva választhatja ki.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kb. 1 évre szükségem lenne 3 millió Ft-ra ház építéséhez. Hol tudom felvenni a kölcsönt legkevesebb kamattal?

Üdvözlöm,
Arra szeretnék magyarázatot kapni, hogy itt az oldalukon, egyező hitelösszeg és futamidő mellett az államilag támogatott hitel törlsztő részlete miért magasabb a piaci kamatozásúénál?
Szíves válaszukat előre is megköszönve,
Üdvözlettel,
Péter