Tisztelt Hitelnet!

Családi ház vásárlásán gondolkodunk. A cég, ahol dolgozom, a ház vásárlási értékének 30%-ig ad kamatmentes dolgozói kölcsönt. A cég a kölcsön visszafizetéséig a házra 2.-ként bejegyezteti magát (nem tudom pontosan, hogy kell mondani). A bank, ahol pedig jelzálog alapú államilag támogatott vásárlási hitelt szeretnék felvenni, a ház ingatlanbecslő által felbecsült értékének 75%-ig ad hitelt. A bank szintén bejegyezteti magát 1. helyre a hitel visszafizetéséig.

Azt szeretném kérdezni, hogy a kölcsön és a hitel összege együttesen nem haladhatja meg az ingatlan becsült összegének 75%-át, vagy ez csak a bankot foglalkoztatja.

Hogy (számomra) egyértelmű legyen, egy példa:
A ház vásárlási értéke 5,5 millió Ft, a bank 5 millió Ft-ra becsüli. A cégtől tehát kaphatok 5,5 millió * 0,3 = 1,65 millió Ft-ot, a banktól pedig 5 millió * 0,75 = 3,75 millió Ft-ot. A kettő összege 5,4 Millió Ft. Ehhez, ha minden igaz, már csak 0,1 milliót kell hozzátennem (+ járulékos költségek) és meg tudom venni a házat.
Tehát van-e valami olyan törvény, hogy összesen mekkora összeget lehet egy ingatlanra terhelni a fent leírt módon?

Köszönöm a válaszukat.

Tisztelettel.
Dávid

Kedves Dávid!

A jelzáloghitelek maximális finanszírozási arányát meghatározó kormányrendelet szerint az ingatlanra bejegyzett összes forint alapú terhelés nem haladhatja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-át. Ezt minden banknak figyelembe kell vennie. Ez azt jelenti, hogy a kamatmentes munkáltatói kölcsön és a lakáscélú jelzáloghitel együttes összege nem lehet több az ingatlan forgalmi értékének 80%-nál.

5,5 millió forintra becsült ingatlan esetében tehát az összes maximális terhelés 5,5 millió X 0,8 = 4,4 millió forint lehet. Vagyis a munkáltatói kölcsön és a lakáshitel együttes összege nem lehet több 4,4 millió forintnál. Ha Ön a munkáltatótól kap 1,65 millió kamatmentes kölcsönt, akkor a banki hitel összege maximum 2.750.000 Ft lehet. 5,5 millió forintos vételár esetén tehát 1,1 millió forint összegű saját erővel kell rendelkezni a teljes vételár finanszírozásához. (A járulékos költségek összege bankfüggő, azt aktuális díjelengedési akcióknak megfelelően változik.)

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Lehetőségünk nyílt arra, hogy 5 milliós munkáltatói kölcsönt vegyünk fel lakásvásárlásra. Az általunk kinézett használt ház 11 millió forint. A különbözetre hitelt szeretnénk felvenni.
Ilyen esetben a munkáltató által nyújtott kölcsön önerőnek számít?
Köszönöm a segítségét!