A lízing olcsóbb a hitelnél?

A gazdasági és pénzügyi válság következtében megszűnt a nélkül történő finanszírozás, azonban a márciustól hatályos jogszabályok megalkotásánál – figyelembe véve a hitelekhez képest kisebb kockázatú lízinget – kedvezőbb hitelezési arányokat állapítottak meg lízing esetén.

Korábban volt olyan pénzintézet, amely az ingatlannak akár a teljes árát is finanszírozta, majd a válság miatt előírták a 20%-os saját erő meglétét. Márciustól azonban forint alapon 80, euró alapon pedig az ingatlan forgalmi értékének 65%-a lízingelhető. Tehát 10 millió forint összegű vételár esetén, forint alapon 7,5 milliós hitelösszeg vehető fel, míg lízinggel 8 millió forint finanszírozható. Euró alapon 6 millió forint összegű hitel nyújtható, de 6,5 milliós lakáslízing vehető igénybe.

A lízingtől azonban sokan még most is idegenkednek, ennek oka, hogy azt gondolják, hogy a lízing drága. Ez nem így van, hiszen új lakás megszerzése esetén olyan konstrukciók állnak az ügyfelek rendelkezésre, melyek havi törlesztő részlete akár 16-19%-kal kevesebb, mint felvételekor. Új lakóingatlan lízingje esetén ugyanis a lízingelt összeg áfa része kamatmentesen fizetendő meg, míg lakáshiteleknél a bruttó összeg után kell kamatot fizetni. A lakáslízing továbbá az egyik legbiztonságosabb finanszírozási forma. Nemcsak olcsóbb a lakáshitelnél, de kevesebb önerő is szükséges hozzá.

A kétszer fizetendő illetékkel kapcsolatban is van némi félreértés. Az ügyfél valóban illetékfizetésre kötelezett a futamidő elején és végén is, azonban a 25-30 éves, hosszú futamidő alatt általában a lakás lízingátvállalással többször is gazdát cserél, ilyenkor pedig egyszer sem merül fel illetékfizetési kötelezettség, szemben a lakáshitellel, ahol minden tulajdonosváltás esetén fizetendő illeték. Lényeges az is, hogy lízing esetén az értéknövekedésre jutó SZJA fizetés nélkül értékesíthető a lakás 5 éven belül is.

Lakáslízing igénylése esetén nincsen felső életkorhatár, tehát bármilyen korú személy igényelheti akár 35 éves futamidőre is. Az ügyfelek többsége általában fiatal, 20-40 év közötti, de 10% feletti azoknak a hiteligénylőknek az aránya is, akik betöltötték 60. életévüket.

Kedvező hír a vállalkozások számára, hogy a lízing finanszírozhatósági aránya rájuk nem vonatkozik, csak magánszemélyekre, így ők az ingatlan forgalmi értékének akár a 80%-át is finanszíroztathatják. Emiatt a vállalkozások számára a lakáslízing jelentősége felértékelődhet. Lényeges, hogy lízing esetén az egyszeri díjak, kamatköltségek, és bizonyos esetekben a lízingdíj ára része is akár visszaigényelhető. Az ingatlan funkcionálhat irodaként is, amit bérbe lehet adni, s a bérleti díj összege a lízingdíj egy részét fedezi.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egy bp-i, 32M Ft piaci értékű társasházi lakás 1/2-1/2 tulajdonos házaspárként szeretnénk 16-17M Ft-hoz jutni.
Bejelentett főállásunk van és egy nyereséges bt-nk, passzív bar-listán vagyunk.
Milyen konstrukciót tudnak ajánlani, milyen induló költségekkel, havi teherrel 20 éves futamidő mellett?
Köszönöm a válaszát
Szabados András


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x