Hazánkban a kölcsönt felvevő ügyfeleknek körülbelül a 35-40 százaléka köt lakáshitele mellé öngyilkosság esetére is fizető életbiztosítást. A korábban kötött életbiztosításoknál erre az eseményre nem lehetett biztosítást kötni, ugyanis a biztosítási összeg kifizetésénél ez kizáró tételként szerepelt, ám jelenleg szinte az összes életbiztosítást kötő szolgáltató ez is belevette a csomagjába – derül ki abból a felmérésből, mely 25 biztosítóintézet szolgáltatási csomagjait vizsgálta.

Jelenleg van már lehetőség öngyilkosság kockázatára is életbiztosítást kötni, s ezrekre tehető azoknak a száma, akik élnek is ezzel a lehetőséggel. Jóllehet korábban öngyilkosság esetén nem fizetett egyetlen biztosító sem, mára ez megváltozott, ugyanis szinte az összes biztosítónál találkozhatunk ilyen eseményre szóló csomaggal.

Lényeges feltétel azonban, hogy a haláleset, jelen esetben az öngyilkosság bekövetkezte előtt minimum kettő év teljen el a szerződéskötéstől számítva.

Sokan vannak azok az ügyfelek, akik lakáshitelük mellé, kényszerből kötnek biztosítást, de a rendelkezésre álló többfajta biztosítási csomagból egyre többen vannak azok, akik olyan biztosítást választanak, amely tartalmazza az öngyilkosság esetére szóló biztosítást is.

A 25 legnagyobb biztosítóintézet közül 13 biztosító rendelkezik olyan életbiztosítási csomaggal, melyekben a halál okaként megtalálható a fent említett esemény is. A biztosítást kötő ügyfelek egészségi állapotáról szóló orvosi igazolásra általában csak abban az esetben van szükség, ha egy életbiztosítási szerződés biztosítási összege magas, ami azt jelenti, hogy átlagosan 10 millió forint feletti. Azonban pszichológiai vizsgálatra ilyen esetben sem kerül sor. Tehát az életbiztosítási szerződés megkötésekor nem derül ki az, ha bármely ügyfél a saját élete árán kívánja egy nagyobb pénzösszeghez juttatni a szerződésben megjelölt kedvezményezettet.
A szerződés megkötése és az öngyilkosság között azonban legalább két esztendőnek el kell telnie, valamint az életbiztosítási szerződésnek a halál időpontjában is érvényesnek kell lennie. A haláleset után a biztosító akkora összeget fizet ki – a bekért igazolások bemutatását követő 15 napon belül – amekkora összegre megkötötte az ügyfél a biztosítást.

A bankok és hitelintézetek tavaly 56 ezer lakáscélú jelzáloghitel felvételét engedélyezték, s a hitelfelvevőknek mintegy 35-40 százaléka az öngyilkosságra is kötött biztosítást.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése