Tisztelt Szakértő!

Gyula vagyok, 56 éves mérnök. Szeretnék használt ingatlant vásárolni, amihez szükségem lenne körülbelül 5,8 millió forintra, amit hitelből kívánok fedezni.

Elsősorban az érdekelne, hogy az életkor játszik-e valamilyen szerepet abban, hogy mekkora futamidőre kapnék hitelt. Lehetőség van kamatkedvezményre, vagy ezt csak a fiatalabb korosztály veheti igénybe?

Meglévő, tehermentes, saját tulajdonú házamat szeretném felajánlani fedezetként. Lehetséges ez, vagy mindenképpen a vásárolni kívánt ingatlant szükséges ilyen módon megterhelni? A lakáshoz, amit vennék, 8 millió forintért tudok hozzájutni. A saját házam, amit fedezetnek felajánlanék kb. 20 millió forintot ér és egy kisebb városban található.

Magamról még annyit, hogy elvált vagyok. Egyéni vállalkozói jogviszonyom van több mint 10 éve. NAV által igazolható jövedelmem van. Nincsen köztartozásom. Korábban volt hitelem, de BAR listán sohasem szerepeltem.

Köszönöm a tájékoztatását.
Üdvözlettel: Gyula

Kedves Gyula!

A maximális futamidő meghatározásánál szerepet játszik az igénylő életkora. Az adós a hitel lejáratakor nem lehet idősebb 70 évnél. A használt lakásra nyújtott kamattámogatás szempontjából azonban nincsen jelentősége az életkornak, vagyis nem csak a fiatalabb korosztály veheti igénybe a kamattámogatást. Ha Ön betöltötte az 56. életévét, akkor maximum 13 évre kaphatja meg a kölcsönt. Amennyiben a hitelszerződés megkötésekor még nem tölti be az 56. évet, akkor 14 éves futamidő lehet a maximum.

A használt lakás vásárlásához nyújtott támogatott hitelnél a kamattámogatást az állam 5 éven át biztosítja. Ez alatt az időszak alatt a támogatás mértéke fix, az állampapírhozam 50%-a. Ezt a mértéket nem befolyásolja az, hogy az igénylőnek van-e gyermeke vagy nincs.

A hitel fedezetéül nem feltétlenül szükséges felajánlani a vásárolandó ingatlant, elfogadható az Ön tehermentes, saját tulajdonú háza is, ami értékét tekintve kellő fedezet nyújt az 5,8 milliós lakáshitel felvételére. Ennél a típusú kamattámogatott lakáshitelnél a meglévő lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot.

A hitelfelvételhez mellékelnie kell majd a NAV jövedelemigazolást és azon igazolást is, miszerint nincsen adótartozása. Ezt szintén a NAV állítja ki.

Ha előzetesen szeretne tájékozódni a kamattámogatott lakáshitelek várható törlesztő részletéről, akkor kérjük, vegye igénybe online Hitelkalkulátorunkat! Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkat online ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével igényelheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szocpolról szeretnék érdeklődni. Két gyermekem van, a párommal egy közös gyermekünk van, a nagyobbik fiamnak nem ő a vér szerinti apja. A párom a családfenntartó, ő dolgozik, jelenleg 7 éves munkaviszonnyal.
Szeretnénk új házat venni és érdekelne, hogyan használhatjuk ki a szocpolt, illetve a kamattámogatást.
Ez év júliusában betölti a párom a 35. évet. Mit tehetünk?
Köszönöm!!