Tisztelt Hitelnet,

Az alábbi kérdéseim lennének a 2 gyerekes, 2.6M + 10M CSOK támogatás és kamattámogatott hitellel kapcsolatban:

1) Ha nagyobb lakásba költözünk, akkor pontosan mit kell az Államkincstárhoz ideiglenesen letétbe helyezni? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást és a 10M Ft-os hitel kamattámogatás részét? Vagy a 2.6M Ft-os CSOK támogatást és a 10M Ft-os teljes hitel tartozást?

2) Ha bármilyen okból nem tartjuk be a szabályokat (pl. nem születik meg a 2 gyerek), akkor pontosan mit kell visszafizetni? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást büntetőkamatokkal? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást és a 10M Ft-os hitel kamattámogatás részét büntetőkamatokkal?

3) Ha munka miatt külföldre kell költözni, akkor jól tudjuk, hogy maximum 5 évre fel lehet függeszteni a 10 éves kötelező állandó lakhelyen tartózkodást? Ilyen esetben a külföldön tartózkodás idejével növekszik a kötelező állandó lakhelyen tartózkodás? Illetve milyen igazolást szükséges hozni ilyen esetben?

Köszönettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

1) Amennyiben a kétgyermekes CSOK-ot (2,6 millió Ft) és a 10 millió Ft kamattámogatott lakáshitelt veszik igénybe, majd ezt követően költöznek nagyobb lakásba, akkor a CSOK támogatás visszafizetésének felfüggesztését lehet kérni a területileg illetékes járási hivatalnál. Ezt az összeget kincstári letéti számlára kell befizetni. A támogatást a kincstár a vételár utolsó részeként utalja majd az eladónak az adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára. A kamattámogatott hitel kamattámogatás részét nem szükséges a felfüggesztő számlára befizetni.

2) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett a CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, növelten - a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül - vissza kell fizetni. Ez esetben a hitellel igénybe vett kamattámogatás összegét is vissza kell fizetni késedelmi kamattal növelten.

3) Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik. Ezzel az elidegenítési és terhelési tilalom időtartama nem növekszik. A lakcímnyilvántartónál történő ki- és bejelentkezési kötelezettségnek kell eleget tenni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Az otthonteremtési kamattámogatott hitelt egyszer lehet igényelni. Mi szeretnénk építkezni, egy használt lakásból új építésébe költözni. Azt az információt kaptam, hogy úgy tudom újra igényelni, ha nem csak a hitelt fizetem vissza, hanem a kamatot is, amire kedvezményt kaptam és akkor van lehetőség újra igényelni az új házra, amit építettünk!
Igaz volna ez?
Köszönöm.