Tisztelt Hitelnet,

Az alábbi kérdéseim lennének a 2 gyerekes, 2.6M + 10M CSOK támogatás és kamattámogatott hitellel kapcsolatban:

1) Ha nagyobb lakásba költözünk, akkor pontosan mit kell az Államkincstárhoz ideiglenesen letétbe helyezni? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást és a 10M Ft-os hitel kamattámogatás részét? Vagy a 2.6M Ft-os CSOK támogatást és a 10M Ft-os teljes hitel tartozást?

2) Ha bármilyen okból nem tartjuk be a szabályokat (pl. nem születik meg a 2 gyerek), akkor pontosan mit kell visszafizetni? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást büntetőkamatokkal? A 2.6M Ft-os CSOK támogatást és a 10M Ft-os hitel kamattámogatás részét büntetőkamatokkal?

3) Ha munka miatt külföldre kell költözni, akkor jól tudjuk, hogy maximum 5 évre fel lehet függeszteni a 10 éves kötelező állandó lakhelyen tartózkodást? Ilyen esetben a külföldön tartózkodás idejével növekszik a kötelező állandó lakhelyen tartózkodás? Illetve milyen igazolást szükséges hozni ilyen esetben?

Köszönettel.
Zoltán

Kedves Zoltán!

1) Amennyiben a kétgyermekes CSOK-ot (2,6 millió Ft) és a 10 millió Ft kamattámogatott lakáshitelt veszik igénybe, majd ezt követően költöznek nagyobb lakásba, akkor a CSOK támogatás visszafizetésének felfüggesztését lehet kérni a területileg illetékes járási hivatalnál. Ezt az összeget kincstári letéti számlára kell befizetni. A támogatást a kincstár a vételár utolsó részeként utalja majd az eladónak az adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára. A kamattámogatott hitel kamattámogatás részét nem szükséges a felfüggesztő számlára befizetni.

2) Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalásra a támogatási szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy az igénybe vett a CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal, növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni. Ez esetben a hitellel igénybe vett kamattámogatás összegét is vissza kell fizetni késedelmi kamattal növelten.

3) Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik. Ezzel az elidegenítési és terhelési tilalom időtartama nem növekszik. A lakcímnyilvántartónál történő ki- és bejelentkezési kötelezettségnek kell eleget tenni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése