Július elsején hatályba lépett a babaváró hitelt szabályozó kormányrendelet. Ezzel egyidejűleg több hitelintézetnél is lehetőség nyílt babaváró hitelkérelem benyújtására. Az első információk alapján úgy tűnt, hogy elesnek a kedvezménytől azok a házaspárok, akiknek gyermeke ugyan júliusban, de még a babaváró hitelszerződése megkötése előtt születik. A kormány múlt héten azonban változtatott a rendeleten, így a kedvezmények a júliusban születő babák után is érvényesíthetők. Mutatjuk a részleteket!

Kamattámogatás a júliusban született gyermekek után is!

A kormány könnyített a július elsejétől elérhető babaváró hitel igénylési feltételein. Ennek köszönhetően azok a családok sem esnek el a babaváró támogatás kedvezményeitől, akik júliusra várják gyermeküket – tájékoztatott az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A rendeletmódosítás értelmében nem a szerződéskötés, hanem a babaváró kérelem benyújtását követően született gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást!

Átmeneti időszakra vonatkozó rendelkezés

A júliusban születendő gyermekek esetében az sem jelent problémát, ha a kérelem a gyermek születése után kerül benyújtásra. Erre az átmeneti – 2019. július 1-je és 31-e közötti – időszakra az alábbi rendelkezés vonatkozik:

A támogatott személyek a kölcsön teljes futamideje alatt jogosultak a kamattámogatás igénybevételére, a törlesztés szüneteltetésére, valamint a vissza nem térítendő támogatásra a 2019. július 1-je és 31-e közötti időszakban – a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően – született vér szerinti gyermekük után, ha a kölcsönkérelmet 2019. július 31-éig benyújtják.

A rendeletmódosítás tehát egyértelművé teszi a júliusban születendő gyerekek utáni támogatás igénybevételének lehetőségét is. Ebben az 1 hónapos időszakban már a kölcsönigénylés előtt, de 2019.07.01. után megszületett gyermekre is érvényesíthetők a kedvezmények. Fentiek értelmében a július 1-je után született gyerekek szülei július 31-éig benyújthatják babaváró hitelkérelmüket, és így ezzel egy időben azonnal felfüggesztésre kerül a babaváró támogatás törlesztése.

További könnyítés, hogy amennyiben a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején (betöltött 12. hét után) nyújtják be, azonnal kérni lehet a törlesztés szüneteltetését is. Az eredeti rendelkezések alapján ezt csak a kölcsönszerződés megkötésével egy időben kérhették volna a támogatott személyek.

Babaváró hitel igénylése

Ha Ön is babaváró hitel igénylése előtt áll, szeretné megismerni az igénylési feltételeket, kiszámolni a várható törlesztő részlet összegét vagy személyre szabott, további tájékoztatást kapni, kérjük kattintson IDE! Irodáinkban DÍJMENTESEN vállaljuk a BABAVÁRÓ HITEL teljes körű lebonyolítását is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék Leányomnak van egy 13-éves gyermeke, elvált. Mostani élettársától babát várnak 5-6.-hétben van. Leányomnak van lakásán KB 3 millió hitel, baba megszületése esetén, vagy előbb, lehet kérelmet beadni, hogy a hitel meg szűnjön, vagy csökkenjen.

Válaszát előre is köszönöm:

Tisztelettel:

László

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem a következő: a babaváró hitelt egyedülálló szülőként is igénybe lehet venni? Én 30 éves két gyermekes anyuka vagyok. A férjemmel külön költöztünk egymástól, kb. 2 hónapja. Időközben kiderült, ismét várandós vagyok. 19. hétbe léptem. A férjem hallani sem akar rólunk. Szüleimmel és a két gyermekemmel élünk. Szükségem lenne a babaváró hitelre, lakásbővítés céljából.

Üdvözlöm!
Már belezavarodtam. Tudna segíteni? Szeretnénk felvenni a Babaváró hitelt, viszont a 3 év Tb csak 2020 áprilisban lesz meg.
A kérdésem az lenne, hogyha áprilisban felvesszük a hitelt, de a kicsi májusban születik, akkor ő beleszámít? Vagy meglévő gyereknek veszik? Válaszát előre is köszönöm.