Üdvözletem!

Lakást szeretnék lízingelni, használt lakásról lenne szó, de azt hallottam, hogy a lízingdíj összegének meghatározásakor, és az egész eljárás során is fontos lehet az általános jövedelmi helyzetem. Ez valóban így van? És ha igen, mit takar egészen pontosan? Gondolom a rendszeres jövedelem követelmény, de ezen felül is szükséges valami ahhoz, hogy lízingelhessek? A hitelbírálat alkalmával nettó vagy bruttó fizetéssel számolnak?

Az is érdekelne, hogy szükséges-e önerő felmutatása akkor, ha lízingelni szeretnék, és nem lakáshitelben gondolkodom. Mekkora ennek mértéke? A lakás, amit lízingelnék 8,5 millió Ft és csak annyi önerőt szeretnék kifizetni, amennyi feltétlenül szükséges.

Köszönöm.
Gyula

Kedves Gyula!

Lakáslízing igénylésénél is fontos szerepet játszik a lízingbevevő jövedelmi helyzete, nem csak lakáshitelnél. A maximálisan nyújtható lízingösszeg meghatározásánál fontos szerepe van a háztartás rendszeres bevételeinek és kiadásainak. A bevételek között az igazolt nettó jövedelem vehető figyelembe, a kiadások között pedig kalkulálni kell például a lízingbevevő esetlegesen már meglévő hiteltörlesztésével.

A jövedelem alapján határozható meg az úgynevezett hitelezhetőségi limit, ami azt mutatja meg számszerűsítve, hogy a lízingbevevő mekkora összeget fordíthat havonta törlesztő részletre. A jövedelemvizsgálatot nemcsak lakáshitel, hanem lakáslízing esetén is rendelet írja elő a hitelintézetek számára.

Lakáslízing igénybevételéhez legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyból származó jövedelmet kell igazolni, melynek összege eléri a mindenkori minimálbért. A jövedelem igazolásához 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást kell benyújtani, illetve mellékelni kell vagy a munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) jövedelemigazolást.

A rendszeres jövedelem mellett az is számít, hogy a lízingbevevő mennyi önerővel rendelkezik. Forint alapú lakáslízing esetén jogszabály által előírt minimum saját erő 20%, euró alapon pedig 35%. Ezt a mértéket tovább növelheti az igénylő jövedelmi helyzete és a lízingelni kívánt ingatlan értéke alapján végzett bírálat eredménye, az adott hitelintézet finanszírozási arányainak figyelembevételével.

Ahhoz, hogy lízingszakértőink meg tudják határozni mennyi önerőre van szükség adott lízingügylethez, további információra lenne szükség, melyet online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. A legalacsonyabb lízing törlesztő részleteket kiszámolhatja oldalunkon. További kérdés esetén Lízingszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése