A 2004. május 1. után kölcsönszerződést kötött, és azóta is élő, vagy 2009. július 26. után lezárt hitelszerződéssel rendelkező ügyfelek ezekben a napokban, hetekben szembesülhetnek azzal, hogy valójában mekkora összegű visszatérítésre jogosultak, vagyis mennyivel csökken fennálló tartozásuk, illetve ténylegesen mennyi pénz jár nekik vissza. Valóban nagyobb összegű visszatérítést kapnak a mindvégig jól teljesítő adósok?

Hogyan számolnak a bankok elszámolás során?

A visszatérítendő összeg számításakor az összes hitelintézet az MNB által meghatározott képletet alkalmazza. A képlet alapján először az adott devizanemben számolják újra a kölcsönt árfolyamrés és kamatemelés nélkül úgy, mintha a hitel törlesztése és folyósítása MNB középárfolyamon történt volna.

Mekkora a ténylegesen visszajáró összeg?

A jelenlegi és az MNB képlet alapján újraszámolt hiteltartozás különbözete jár vissza az ügyfeleknek. Ez az összeg minden egyes adós esetében más és más összeg lehet hitelösszegtől, a hitelfelvétel időpontjától, a kölcsön devizanemétől, kamatától és futamidejétől függően.

A jól fizető adósok járnak a legjobban?

A fennálló tartozást az elszámolás eredményeként kapott túlfizetések csökkentik. A havi törlesztő részlet csökkenése pedig – a tartozáscsökkenés mellett – a mérséklődő kamatoknak köszönhető.

Az adósnak visszajáró összeg elsőként az adott hitelhez esetlegesen kapcsolódó hátralékot csökkenti. Ezt követi a gyűjtőszámla-tartozás és esetlegesen igénybe vett áthidaló kölcsön-tartozás csökkentése, majd legvégül következik csak az eredeti hiteltartozás mérséklése.

A végig problémamentesen törlesztő ügyfelek nem halmoztak fel hátralékot, s esetlegesen árfolyamrögzítést és áthidaló kölcsönt sem vettek igénybe havi terheik enyhítésére, ezért a visszajáró összeg az ő esetükben már eleve az eredeti hiteltartozást csökkenti. Ennek köszönhető, hogy a végig szerződésszerűen teljesítő adósok hiteltartozása nagyobb mértékben csökkenhet.

Példa:

osszehasonlitas

Mindkét adós 8 millió Ft összegű CHF alapú kölcsönt vett fel ugyanazon banknál, 20 éves futamidőre 2005 januárjában. „A” adós végig szerződésszerűen fizetett, nem igényelte az árfolyamrögzítést, nem volt sem áthidaló kölcsöne, sem elmaradása. „B” adós átmeneti keresőképtelensége miatt kérte a fix árfolyamon történő törlesztést, de még így is hátralékot halmozott fel az elmúlt időszakban. Lássuk, hogy az MNB képlet alapján történő számítások mit eredményeznek a fennálló hiteltartozás összegét tekintve „A” és „B” adós esetében.

„A” Adós esetében visszatérítés előtt a fennálló tartozás 7.400.000 Ft. A futamidő eleje óta történt CHF árfolyam-emelkedés az oka annak, hogy a tartozás forintban kifejezett összege a 10 éves szerződésszerű törlesztés ellenére is majdnem annyi, mint az az eredeti hitelösszeg. Az adóst megillető 1.900.000 Ft-os visszatérítést követően a fennálló tartozás egyenlege: 5.500.000 Ft. (Az árfolyam különbözetet a bankoknak nem kell elszámolniuk, csak az árfolyamrést és az egyoldalú kamatemelést.)

„B” adós esetében a visszatérítés kevesebb lehet, mivel van hátraléka és belépett az árfolyamgátba. A visszatérítés előtti fennálló tartozása így 8.200.000 Ft. A visszajáró összeget elsődlegesen ezek rendezésére kell fordítani. Így a tényleges tőketartozása adott esetben 6.300.000 Ft lesz a visszatérítést követően. A visszatérítés összegét csökkentik a pénzintézet által adott kedvezmények (180 Ft-os árfolyamon számított havi törlesztés, az e feletti árfolyamon számított kamatot a pénzintézet és az állam átvállalta, vagyis elengedésre került). Emiatt a tényleges visszatérítés 1.100.000 Ft.

Kedvezőbb hitelkiváltási lehetőségek a jól fizető adósok számára?

A jövőben fizetendő havi törlesztés kiszámításának alapja a visszatérítést követően fennálló tartozás. Az elszámoló levélben a hitelnyújtó bank minden adóst tájékoztat arról, hogy a jövőben hogyan alakul a havonta fizetendő törlesztő részlet. Amennyiben ezzel valaki nincs megelégedve, 60 napon belül lehetősége van a hitelszerződés díjmentes felmondására, majd a tartozás akár másik pénzintézet hitelkiváltó kölcsönéből történő visszafizetésére. A hitelpiacon egyre több pénzintézet jelenik meg kedvező hitelkiváltó konstrukcióval, mellyel további törlesztő részlet csökkenés érhető el. A jól fizető adósok ennek is élvezhetik előnyét, ugyanis a problémamentesen törlesztők számára kedvezőbb kondícióval rendelkező hitelkiváltó termékek érhetők el.

Ha Ön is kíváncsi arra, hogy a visszatérítést és forintosítást követően kapott törlesztő részletnél van-e kedvezőbb, számoljon online Hitelkalkulátorunkkal!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Hol találok kalkulátort amivel ki tudom számolni a gépkocsi hitel visszatérítést? Szeretném ellenőrizni, hogy a bank helyesen számolt-e a gépkocsihitelem visszatérítését.