Tisztelt Hitelnet!

Telekvásárlás, építkezés előtt állunk. A következő kérdések merültek fel:
– Ha hitelre veszünk telket, és a párom veszi a hitelt, lehet az én nevemre íratni egyből? Vagy csak akkor kerülhet bármelyikünk nevére, ha már teljesen ki van fizetve? (nem vagyunk összeházasodva)
– Illetve, ha még nincs kifizetve a telek, el lehet kezdeni rajta építkezni?
– Az építkezési hitelnél az érdekelne, hogy a telek önerőnek számít?
– A hitel mértéke pedig valóban az épülő ház értékének x %-a? Itt van jelentősége, hogy hol van a telek, és hogy mekkora? Vagy csak az épülő ház mérete számít?
– És milyen esetben lehet azt a fajta építési hitelt igényelni, amely az egész összeget utalja, és nem bizonyos munkák elvégzése után? Vagy egyáltalán nincs olyan lehetőség?
– Az építési hitelnél csak annak a fizetése számít bele, aki felveszi a hitelt, vagy mindkettőnké?

Előre is köszönjük a segítségét!
Veronika

Kedves Veronika!

Már az adásvételkor szerezhet Ön is tulajdonrészt a telekben, ami azt jelenti, hogy a telekvásárlási hitelben is szerepelnie kell. Hitelfelvételnél az igénylő házastársát, élettársát adóstársként kérik bevonni a bankok a hitelügyletbe, tehát célszerű, ha tulajdonrészt is szerez a telekben. Továbbá azért is, mert a bankok részéről elvárás – különösen CSOK igénylés esetén -, hogy mindkét félnek legyen tulajdonrésze az építkezés helyszínéül szolgáló telekben is. Ez esetben mindkettejük igazolt nettó jövedelmét figyelembe veszik a hitelbírálat során.

Az építkezést csak akkor tudják elkezdeni, ha a telek már végleges határozattal az Önök tulajdonába került. Ehhez az szükséges, hogy a vételár maradéktalanul kifizetésre kerüljön.

Az építkezés költségvetésébe a telek értéke nem vehető bele, tehát ebben az értelemben a telek nem számít önerőnek. Alapfeltétel, hogy az igénylő rendelkezzen az építkezés helyszínéül szolgáló telekkel.

Az építési hitel maximális összege – az igénylők jövedelmi helyzetétől függően – az ingatlan várható jövőbeni értéke alapján kerül meghatározásra. A várható jövőbeni értéket befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése és értéke is. Ugyanakkor az építési hitel összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költséget. A maximális hitelösszeget csökkenti a telekre bejegyzett jelzáloghitel összege.

Az építési hitelek szakaszos folyósításúak, tehát nem egy összegben utalja a bank, hanem készültségi fok arányosan. A hitelösszeg 5-10%-át (banktól függően) visszatartják a használatbavételi engedély megszerzéséig.

A jelenleg elérhető telekvásárlási hitelekről ITT, az építési hitelek aktuális törlesztő részletéről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése