Tisztelt Hitelnet!

Megoldható-e a meglévő személyi hitel és felveendő lakáshitel egy részletté alakítása? Jelzálogként a vásárolandó lakást és plusz egy családi ház részét tudjuk felmutatni. Így is kell önerő mindenképpen??

A személyi hitel tartozás kb. 800.000 Ft, a vásárolandó lakás kb. 6,5 millió (Budapest). A családi ház (vidék) kb. 15-20 millió forintot ér. Kettőnk igazolt nettó havi jövedelme kb. 230.000 Ft. (47 és 54 évesek vagyunk.)

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A személyi hitel kiváltása nem vonható össze a lakásvásárlási hitellel. Ennek oka, hogy lakásvásárlás esetén a vételár fennmaradó részének kifizetéséhez igényelt kölcsönt a pénzintézetek nem a vevőnek, hanem az eladó adásvételi szerződésben megadott számlaszámára utalják. A lakásvásárlási hitel tehát a vételáron kívül másra nem használható fel. A személyi hitel kiváltása és a lakásvásárlási hitel felvétele két különböző hitelügyletben történhet.

A lakásvásárláshoz szükséges önerő összegét a bankok a vásárolandó ingatlan paraméterei - például: érték, területi elhelyezkedés, stb. - és a lakásvásárló jövedelmi helyzete - igazolt havi jövedelem, rendszeres kiadások - alapján határozzák meg, ám a hitel összege egyik esetben sem haladhatja meg a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értékének 80%-át.

Ha nem rendelkeznek készpénzzel, akkor az önerő plusz ingatlanfedezet bevonásával kiváltható. Fontos azonban, hogy csak önállóan forgalomképes tulajdon vagy tulajdoni hányad ajánlható fel fedezetként, tehát arra nincs lehetőség, hogy egy ház fél részét terheljék a bankok, hiszen egy esetleges kényszer-értékesítés során fél házat senki nem fog megvásárolni. Az Önök által említett teljes ingatlan terhelésével valósítható meg a hitelfelvétel, tehát az összes tulajdonosnak részt kell venni a hitelügyletben.

Amennyiben megoldható a teljes ingatlan terhelése, akkor a következőképpen lehetne megvalósítani a hitelkiváltást és a lakásvásárlást. A vásárolandó lakásra felvennék a maximálisan nyújtható lakásvásárlási kölcsönt. A vidéki, 15-20 millió forintot érő családi házra pedig a lakásvásárláshoz szükséges önerőt és a hitelkiváltáshoz szükséges összeget szabad felhasználású hitelként igényelnék. A hitelfelvétel tehát két külön hitelügylettel lenne megoldható.

Javasoljuk, hogy töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványukat, mely alapján Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot készítenek Önöknek, melyben részletesen ismertetik mindkét hitelkonstrukciót, a lakásvásárlás és szabad felhasználás esetén elérhető aktuális hitelkamatokat és havi törlesztő részletet, valamint a két hitelügylet járulékos költségeit.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves szakértő!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy megoldható-e olyan lakásvásárlás, ahol a meglévő tartozások kiegyenlítésre kerüljenek? Pl.: Van folyószámla hitelelem, hitelkártyám és egy személyi kölcsönöm és páromnak is. Szeretnénk lakást vásárolni, de a meglévő hitelek mellé sajnos nem megoldható.
Ha esetleg tudna valamit javasolni nekünk, az megköszönöm.
Köszönettel: Éva

Tisztelt Cím!
A párommal lakásvásárlási hitel felvételét tervezzük, de még mielőtt belevágnánk szeretnék utána járni lehetőségeinknek.
Az lenne a kérdésem – amiben az Önök segítségét kérem – hogy a lakás vásárlásra felvett összeg egy részét fel lehet-e használni a megvett ingatlan bebútorozására?
A segítséget előre is köszönöm.
Tímea