Tisztelt Hitelnet!

A párommal szeretnénk házat építeni és ehhez szükséges hitelt felvennünk. Mivel mindkettőnk vállalkozása nemrég indult, így nem tudunk hitelt felvenni csak adóstárs bevonásával. Az édesanyám férje (nem az édesapám) megfelelne a követelményeknek, de az egyik bankban azt mondták ilyenkor be kell vonni az ő házastársát is, vagyis az édesanyámat, aki viszont nem hitelképes (BAR-lista).

Ilyenkor van rá mód, hogy az édesanyámat ne kelljen bevonni, csak a férje legyen adóstárs?

Köszönöm a segítséget!
Bernadett

Kedves Bernadett!

A fizetőképességet javító adóstárs bevonásával kapcsolatban a banki gyakorlat nem egységes. Van olyan bank, amely előírja hogy fizetőképességet javító adóstárs a főadósnak vagy az ő kötelezően bevonandó adóstársának kizárólag Ptk. szerinti közeli hozzátartozója, nagybátyja, nagynénje lehet, valamint a fizetőképességet javító adótárs házastársát, élettársát – mint kötelezően bevonandó adóstársat – szintén be kell vonni a hitelügyletbe. Ebben az esetben a bank a fizetőképességet javító adóstárs házastársának, élettársának KHR státuszát is vizsgálja és a hitelkérelem elutasítását vonja maga után, ha az ő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (BAR lista).

Ezzel szemben van olyan pénzintézet is, amely adott kérdésben fentiekkel ellentétesen rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy fizetőképességet javító adóstársként bevonható a hitelügyletbe olyan, megfelelő jövedelemmel rendelkező személy is, aki a főadósnak nem közeli hozzátartozója, és akinek házastársát, élettársát nem kell bevonni a hitelbe. Ez a hitelkonstrukció megfelelő lehet az Önök esetében, hiszen az Ön, KHR-ben negatív adatokkal szereplő édesanyja kihagyható lehet az ügyletből.

Az építkezés finanszírozása piaci kamatozású lakásépítési hitellel oldható meg. Édesanyja férjének amennyiben alkalmazott, minimum 3 hónapos, határozatlan idejű munkaviszonnyal kell rendelkeznie jelenlegi munkahelyén, vagy ha határozott idejű a munkaszerződése, akkor legalább egy éve folyamatosan a jelenlegi munkahelyen kell, hogy dolgozzon és a munkáltatónak szándéknyilatkozatot kell kiállítani arról, hogy a munkaviszony lejárata után is szándékában áll őt foglalkoztatni.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, keresse a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése