Tisztelt Szakértő!

Gyermekem jó egzisztenciával rendelkező, vezető beosztású, biztos jövedelemmel rendelkező nő, aki házasságot kötött egy olyan fiatalemberrel, aki a szülei hitelfelvételekor kezesként került az ügyletbe. Ez egy devizahitel volt, mely összeg növekedésekor fizetési problémáik voltak. Azóta ezt a hitelt kiváltották, s jelenleg is törlesztik. A fentiek miatt KHR-listára kerültek, így fiúk is.

Nagyobb ingatlant szeretnének a fiatalok, de a fentiek miatt lakásvásárlásra hitelt nem tudnak felvenni.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy amennyiben házassági szerződést kötöttek, melyben rögzítették, hogy a jelenlegi és a házasságuk alatti ingatlan és ingóságok is a leányom tulajdonába vannak, illetve kerülnek, tehát ebben az esetben sem kapna lakásvásárlási hitelt a gyermekem egyedül, ekkor is be kell vonni a házastársat a hitel felvételekor?

Az Önök oldalán olvastam, hogy van olyan lehetőség, hogy ők jelzálogkötelezettek lesznek a hitel felvételekor, s helyettük más az adós /esetleg szülők/.
A kérdésem, hogy jól értem-e ezt, illetve, hogy az adós tulajdonában már meglévő lakó- és egyéb ingatlan, ingóság fedezetül kell, hogy szolgáljon, ha egyébként a megvásárolandó ingatlan lenne a fedezet? Bármilyen szinten be kell-e vonni az adós ingatlanát egy ilyen ügymenetbe?

Köszönettel várom válaszukat.
Klára

Kedves Klára!

Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett vagyonjogi szerződéssel lenne lehetőség arra, hogy a házastársat ne kelljen adóstársként bevonni a hitelügyletbe. A bankok azonban ilyen esetben is vizsgálják a hitelbe bevonásra nem kerülő fél KHR státuszát és a negatív információ kizáró ok. Ez a lehetőség tehát adott esetben sajnos nem jelenthet megoldást. Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

Kérdés, hogy a korábbi hitelmulasztásból adódóan vejük jelenleg aktív vagy passzív státuszban szerepel a KHR-ben. Van ugyanis olyan bankpartnerünk, amelynél megoldható lehet lakáshitel felvétele, ha az adóstárs passzív KHR státuszú, legalább 6 hónapja rendezett mulasztással. További információ erről ITT olvasható.

Szintén megoldás lehet, ha lányuk és vejük mint ingatlantulajdonosok, vagyis csak mint zálogkötelezettek kerülnek bevonásra a hitelügyletbe. Bankpartnereink egyike ugyanis zálogkötelezettek esetében nem vizsgálja a KHR státuszt. Ebben az esetben Önök, szülők adós-adóstársként igényelhetik a kölcsönt megfelelő személyi feltételek és megfelelő jövedelemfedezettség esetén.

A zálogkötelezettek jövedelmükkel nem felelnek a hitel visszafizetéséért, ők az ingatlanfedezetet biztosítják. Fedezetként tehát elfogadható a célingatlan. Amennyiben ez megfelelő fedezetet nyújt, további ingatlanfedezet bevonása nem szükséges. Így a hitelfelvevők egyéb ingatlana nem kerül bevonásra. Esetleges végrehajtás esetén azonban az adós valamennyi vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért. A témában további részleteket ITT olvashat.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése