A hitelfedezeti biztosítás érvényesíthető akkor is, ha van adóstárs?

Tisztelt Hitelnet!

Az alábbi kérdésem lenne. Amennyiben ingatlanfedezetes bankhitelt vennék fel adóstárssal (feleségem) és mindketten hitel visszafizetési biztosítást is kötnénk, akkor a halálom esetén a hiteltartozást a biztosító fizeti-e vissza, ha a biztosítási feltételek teljesülnek vagy az egyébként egészséges, munkaképes és munkával rendelkező adóstársamnak kell-e tovább fizetnie a törlesztőrészleteket anélkül, hogy a biztosító bármit is megtérítene?

Érdemes-e egyáltalán az adóstársra is hitelfedezeti biztosítást kötni, amennyiben jóval kevesebb a bevétele (törlesztőrészletet önmagában nem fedezi), mint az adósé (én). Mi történik, ha az adóstársnak biztosítása nincs, de a biztosított adós elhalálozik vagy munkaképtelen/munkanélküli lesz és ezekre az esetekre a saját hitelfedezeti biztosítása vonatkozik. Akkor ki fizet? A biztosító vagy az adóstárs?

Válaszukat várva,
Köszönettel:
Krisztián

Kedves Krisztián!

Ha a kölcsönfelvételhez kapcsolódóan Önök mindketten hitelfedezeti életbiztosítást kötnek, akkor bármelyikük halála esetén – amennyiben a biztosítási feltételek teljesülnek – a biztosító kifizeti a fennálló tartozást a hitelintézet részére. A biztosító tehát abban az esetben is fizet, ha az adós elhalálozik és az adóstárs egészséges, munkaképes és munkaviszonnyal rendelkezik.

Az, hogy az adóstárs részére is érdemes-e megkötni a hitelfedezeti életbiztosítást, az adott ügylettől függ. Meghatározó az is, hogy mekkora havi kiadást jelentene az adóstárs részére kötendő biztosás. Továbbá azt is mérlegelni kell, hogy az adóstárs halála mekkora bevételkiesést jelente a család számára, veszélytetné-e az adós részéről a további, problémamentes, szerződésszerű hiteltörlesztést.

Ha a munkanélküliség, keresőképtelenség kockázatára is kitejedő hitelfedezeti biztosítással csak az adós rendelkezik, és ő munkanélüli vagy keresőképtelen lesz, akkor a biztosító ugyanúgy fizet a szerződésben rögzítetteknek megfelelően akkor is, ha az adóstársnak van jövedelme.

A jelzáloghitelek mellé köthető hitelfedezeti biztosítás az ügyfelek által kiválasztott csomagban köthető. Létezik úgynevezett teljes csomag, amely valamennyi kockázatot tartalmaz: bármely okú halál, bármely okú 79%-os mértéket meghaladó egészségkárosodás, munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség. Létezik baleseti csomag: baleseti halál, balesetből eredő, 51%-ot meghaladó mértékű rokkantság, munkanélküliség, átmeneti keresőképtelenség kockázatával. Köthető kifejezetten csak munkanélküliség és átmeneti keresőképtelenség kockázatára köthető hitelfedezeti biztosítás is.

A hitelfedezeti biztosításokról, valamint az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel adnak teljes körű felvilágosítást. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáink elérhetőségét ITT találják. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Vállalkozási hitelt vett fel a barátom. Nem lett fizetve. Én kezesként vagyok. A biztosító kifizette és most mindenre, a házra, a bankkártyámra ráterhelte a jelzálogot szó nélkül.
Mit tehetek? A biztosító követelhet?

Kedves Asszonyom!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x