A jelzáloghitel lezárása mennyi ideig tart?

Tisztelt Hitelnet!

A hitel lezárásának pillanatától kezdve szakmailag (bankbiztonság, banküzemtan, stb) nem indokolja, hogy akár csak egy nappal is később állítsanak ki jelzálogjog törlési kérelmet mint a hitel “0”-sá tételének, kivezetésének és lezárásának napja!!!!
De fordítsuk meg a kérdést…
A hitel pozitív elbírálása után érdekes módon egyik bank sem határoz meg több hetes, (CIB-nél jelenleg 30 napos) határidőt, mire elkészítik a (szerződések mellett) jelzálogjog bejegyzési kérelmet! És innentől kezdve már jogilag is kifogásolható a banki eljárás, hiszen ugyanazon (technikai) feladat elvégzése drasztikusan eltérő ügyintézése miatt fakadó anyagi károkért – véleményem szerint – igenis a bank okolható!

Általában ahhoz a trükkhöz folyamodnak, hogy az ÁSZF-ben és az aktuális szabályzatukban vannak meghatározva a konkrét szerződésben nem tisztázott kérdések…
De a jóhiszeműség és tisztesség PTK-ban is lefektetett elvét alapul véve önmagában az a tény, hogy egy jóváhagyott hitelkérelemhez kapcsolódó jelzálogjog bejegyzési kérelem kiállítása, illetve a hitel megszűnését (pénzügyileg teljesített, bank által is igazoltan megszűnt) követő jelzálogjog törlési kérelem kiállítása között 30 napos eltérés legyen, szembemegy a jóhiszeműség és tisztesség elvével…. vagy tévedek?

Laci

Kedves Laci!

A jelzálogjog bejegyzéséhez szükséges engedély kiállítása helyileg az adott bankfiókban történik, míg a jelzálogjog törlési engedélyét általában a hitelintézet központjában állítják ki, így ez hosszabb időt vehet igénybe. A bank szabályzata valóban rögzíti, hogy a törlési engedély kiadása iránti kérelem benyújtását követően a banknak hány munkanapon belül kell kiállítani a törlési engedélyt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szabályzatban meghatározott időn belül nem lenne kiadható a törlési papír. Gyakorlati tapasztalataink alapján néhány munkanapon belül ez meg szokott történni.

Pozitív változás a felvetett kérdésben, hogy a újonnan bevezetésre került Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében, amennyiben az adós a kölcsönre vonatkozó szerződésből eredő valamennyi fizetési kötelezettségét szerződésszerűen teljesítette, vagy teljesen előtörlesztette, a Hitelintézet a jelzálogjog törlési engedélyt a teljes tartozás hitelszámlán történő jóváírásától számított 7 munkanapon belül kiadja az adós részére.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x