T. Címzett,

Fundamentás 4 milliós lakáskölcsönünk van, melyet 2011-ben kötöttünk, és amely azonnali lakáshitelként indult (nem volt előtte megtakarítás, hanem akkor kötöttünk megtakarítást+egyben hitelt). Ennek törlesztője 55 ezer per hó, lejárata 9 év. E mellett van egy OTP A-folyószámlahitelünk, mely sajnos 7-800 ezer forint, és amelyet évek óta sikertelenül próbálunk nullára vagy pluszba visszavinni. Mindeközben született egy kislányunk 2012-ben.

Fentiek figyelembevételével a kérdésem lenne, hogy bármilyen kedvezőbb konstrukciós lehetőséget tudnának-e nekünk ajánlani? A Fundamenta szerintem jó, viszont az A hitel egy csapda, hiszen nem csökken, viszont ilyen összegnél kamatot kb. 10 ezer Ft összegben biztosan levonnak hó végén.

Illetve ha jól értelmezem a törvényt, sajnos használt lakás felújításra (amelyre a Fundamenta kölcsönt felvettük), jelenleg visszamenőleg nem kérhető a szocpol a gyermek után. Jól értelmezem?

Válaszukat megköszönve,
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A félszocpol visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőségük. Ennek oka nemcsak az, hogy lakásfelújításra felvett hitelük van. A hatályos rendelkezések szerint ugyanis utóbb született gyermek után csak az a támogatott személy kaphat utólagos félszocpolt, aki – 2009. július 1. előtt – lakásvásárlásra felvett pénzintézeti(!) hitellel rendelkezik és a lakás vásárlásakor már legalább 1 gyermek után megkapta ezt a támogatást.

Az A-hitelt jelzáloghitellel lenne érdemes kiváltani. Ami csökkenti a lehetőségeket az az, hogy az ingatlanuk már terhelt és nem minden pénzintézet fogadja el a második ranghelyet hitelnyújtás során. Bankpartnereink között azonban van olyan pénzintézet, melynél a Fundamenta első ranghelyre bejegyzett jelzálogjoga nem jelentene kizáró okot. Kérdés az, hogy az ingatlan elbír-e további terhelést. Az erre vonatkozó jogszabály értelmében a forint alapon nyújtott kölcsönök összege nem haladhatja meg a fedezetül bevont ingatlan forgalmi értékének 80%-át. A banki gyakorlat szerint a tényleges finanszírozási arány általában kisebb 80%-nál. Tehát egyrészt erről az oldalról kellene megvizsgálni a lehetőségeket. Másrészt a finanszírozás mértékét nagyban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete, vagyis a Fundamenta kölcsön után fizetett törlesztő részleten kívül meghatározó az is, hogy mennyi az Önök nettó jövedelme.

Mindezen információkat online ajánlatkérő nyomtatványunkon megadhatja, s ezek ismeretében Szakértőink készséggel nyújtanak személyre szabott tájékoztatást a konkrét hitellehetőségekről! Online hitelkiváltás kalkulátorunk segítségével annak is utánanézhet, hogy van-e olyan hitelkiváltó konstrukció jelenleg a bankpiacon, mely a Fundamenta kölcsönnél is kedvezőbb havi törlesztést tesz lehetővé. Ha igen, akkor kérjük, ennek megfelelően küldje el ajánlatkérését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése