Tisztelt Hitelnet!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a család jövedelme alapján nincs akadálya, akkor új építésű, CSOK 10+10-es ingatlan vásárlása esetén az önerő (készpénz) kiegészíthető-e személyi kölcsönnel? Erre a kivitelező által kért foglaló miatt van csak szükség, egyébként természetesen inkább piaci kamatozású lakáshitelt vennénk fel a személyi kölcsön helyett.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet számítás alapján a személyi kölcsön + lakáshitel együttes összege után is marad még “tartalék” (a jogszabály által meghatározott maximális összeg kb. 70-75%-át “vennénk igénybe” mindennel együtt), egyébként még így is kevesebb kiadás keletkezne mint jelenleg (albérlet + megtakarítás).

Vizsgálhatnak a bankok mást is, elutasíthatják-e az ingatlan hitel kérelmet arra hivatkozva, hogy előtte például 1 hónappal vettük fel a személyi kölcsönt? Amiatt lehet érdekes, hogy ha a foglalót letesszük (készpénz + személyi kölcsön) és a fentiek miatt mégsem kapjuk meg a hitelt, akkor oda a foglaló is.

Köszönettel:
Ferenc

Kedves Ferenc!

Elvi akadálya nincsen annak, hogy a saját erőt személyi kölcsönből teremtsék elő, ha a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató alapján végzett jövedelemvizsgálat alapján erre van lehetőség. A bankok a jövedelemvizsgálat során azt ellenőrzik, hogy az adós meglévő adósságszolgálata és és a felvenni kívánt hitel havi törlesztő részlete alapján megfeleljen a JTM előírásoknak. Véleményünk szerint egy hitelkérelmet a bankok nem utasítanak el pusztán azért, mert az adós röviddel a lakáshitel igénylése előtt vett fel személyi kölcsönt. Az viszont fontos, hogy a személyi kölcsönből addig esedékessé váló törlesztő részletet az adós problémamentesen teljesítse. Ami a jövedelemvizsgálat során még alapfeltétel az az, hogy az ügyletbe jövedelmével bevont személy nem lehet próbaidőn és nem állhat felmondás alatt sem. A munkáltatóval szemben nem lehet folyamatban csődeljárás, s nem állhat felszámolás alatt.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink előzetes hitelbírálatot tudnak végezni, melynek eredményeképpen meg tudják mondani, hogy melyik hitelintézetnél érhetik el a legmagasabb összegű lakáshitelt, így minimalizálva a felvenni szükséges személyi kölcsön összegét.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetséges-e lakáshitelt úgy felvennem, hogy az önerőt is külön személyi kölcsönből fedezném? Egyenlőre folyamatos 6 hónapos munkaviszonyom van, az átlag havi nettó keresetem pedig 150 ezer forint, amelyhez hozzá jön még 20 ezer cafetéria is. Van egy áruhitelem, amely 2021-ben jár le, és havonta 13 ezer forinttal törlesztem.
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv!
Édesanyámmal és a Párommal szeretnénk lakáshitelt felvenni, személyi kölcsönből származó önerővel. Mindhárman 150.000 Ft felett keresünk (műszakpótléktól függően 150-200e Ft között), mindegyikünknek minimum egy év munkaviszonya van az adott munkahelyén. A kinézett ingatlan 10.500.000 Ft értékű, melyre 8.400.000 Ft lakáshitelt vennénk fel, valamint 2.100.000 Ft összegű önerőt, személyi kölcsön formájában.
A fő kérdésünk az, hogy lehetséges-e, hogy mindkét hitelt én vegyem fel, Ők pedig kezesként vagy adóstársként szerepeljenek? Azért lenne ez fontos, mert 2019. novemberig mindkettejüket személyi kölcsön terheli.
Válaszukat előre is köszönjük!

Tisztelt Cím!
Afelől érdeklődnék, hogy ha megfelelő önerővel nem rendelkezünk (Csokot sajnos nem tudjuk igénybe venni, mert én nem vagyok köztartozásmentes), ha a jövedelem elbírja, személyi kölcsönnel is pótolható az önerő? Akkor milyen sorrendben célszerű igényelni a hiteleket?
Köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni az alábbi lehetőség kapcsán:
Budapesten szeretnék majd használt lakást vásárolni kb. 8 millió Ft értékben. Komoly önerővel nem rendelkezem valamint ingatlant se tudok bevonni fedezetként. Mennyire életszerű az a megoldás, hogy előlegként felvételre kerülne egy személyi kölcsön (ingatlan értékének 20%), majd a továbbiakban a lakáshitel. Így is esélyes lennék lakáshitel felvételére miközben egy kölcsönt már fizetek? (a hitelt tudnám fizetni cafeteriaból, így nem lenne annyira megterhelő) Nem vagyok Bar-listás, évek óta állandó munkahelyem van.
Válaszukat köszönöm!
Üdvözlettel,
Zsuzsi

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz. A párommal szeretnénk lakást/házat vásárolni, viszont önerőnk nincs. Most várjuk első gyermekünket. Az ingatlan amit kinéztünk 14 millió forint. Olyan Bank ajánlata érdekelne, aki a csokot egy gyermek után önerőnek beszámítja. Lehetséges-e, hogy a maradék önerőt személyi kölcsönből fedeznénk? Az én keresetem nettó 113.000 Ft + 18.000 Ft cafetéria. A párom jelenleg táppénzen van. Az utolsó átutalás összege 120.000 Ft volt. 5-6 éve lakunk albérletben, ha ez számít valamit. Megtakarításunk nincs. 7 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen, de májusban tulajdonosváltás történt, nem tudom mennyire befolyásolná a hitelkérelmet?
Ha nem lehetséges, mit tudnak ajánlani?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Károly

Üdvözlöm!
Párommal (44 év) használt lakás vásárlást tervezünk, de sajnos önerővel nem rendelkezünk. Ezt személyi kölcsönből és 12 éves fiam (nem közös gyermek) után igényelhető CSOK-ból fedeznénk, ha módunkban állna ilyen lehetőség… Jelenleg Győrött lakunk albérletben, melynek havi költsége 70.000,- Ft rezsi nélkül. Környékbeli falvakban nézelődünk eladó ingatlanok tekintetében 12.000.000,- Ft-ig.
Párom jövedelme átlag nettó 200.000,- Ft, én (38 év) 88.000,- Ft rendszeres jövedelemmel rendelkezem.
KHR listán tudomásunk szerint egyikőnk sem szerepel. Ingatlantulajdonunk nincs.
Szeretnénk egy átfogó látképet kapni a lehetőségeinkről.
Válaszukat előre is köszönöm: Ildikó!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség arra, hogy önerőként személyi kölcsönt vegyek fel. 450 ezer nettó jövedelemmel rendelkezem, a jövőben ez várhatóan még több is lesz. Egyedülálló vagyok, feleségem, gyermekem nincsen. 2 milliós megtakarítással rendelkezem. Arra gondoltam, hogy vennék fel 5 millió személyi kölcsönt 2 évre, ez lenne az önerőm, és vennék fel 16 millió lakáshitelt 15 évre, és ebből vásárolnék 21-22 milliós családi házat. Ez így, ilyen formában lehetséges? Jelzálogot amennyiben lehetséges, kerülném, nem szeretném megterhelni szüleim otthonát.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv.: Tibor

Használt lakást szeretnék vásárolni, de a lakáskasszából van még hátra 2 év. A lakás 14M lenne. Van-e lehetőség a következő konstrukcióra: Munkáltatói hitel (1%) 4M Ft (törlesztő 20e Ft), személyi kölcsön 2M Ft (törlesztő ~ 40e Ft), lakásvásárlásra 8M Ft. Van 1 fiam, tervezünk legalább még egy kis tesót. De a lakás csak 48 m2 (1 gyerek után tudom igénybe venni a CSOK-ot). Nettó fizetésem 290, határozatlan idejű szerződéssel.
Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelt hitelnet szakértő,
Férjemnek Szlovákiában van 1 éves munkaviszonya és szeretnénk Esztergomban lakást venni, de sajnos nincs önerőnk és szocpolt sem kapunk a külföldi munkaviszony miatt. Kérdésem az lenne, hogy önök szerint megoldható lenne-e az, hogy személyi kölcsönt vennénk fel és abból fizetnénk ki az önrészt, (sajnos a férjem megszüntette a magyar számláját) és utána vennénk fel jelzáloghitelt. Mennyi a leghosszabb futamidő a személy kölcsönnél? Nekem nincs munkaviszonyom, viszont 8 éve bérbe adok egy üzlethelyiséget, amire esetleg kapnék szocpolt. Önök szerint ez működne? Mennyi idő a hitelelbírálás? Válaszát előre is köszönöm.