A forinthiteleké a jövő a Budapest Bank szerint is

A Budapest Bank változtatott eddigi jelzáloghitelezési gyakorlatán, ugyanis a Bank úgy véli, hogy a jövőben a forint alapú hitelek előtérbe fognak kerülni a devizahitelekkel szemben. A pénzintézet egy hazánkban újdonságnak számító, megtakarítással kombinált forinthitellel jelenik meg a bankpiacon.

Az elmúlt két éves időszakban számos tekintetben változott a hitelnyújtás, a pénzügyi válságnak köszönhetően véget ért a másodlagos jelzálogpiac tartós növekedése. Romlott a hitelportfólió minősége, de mind a hitelpiacon, mind az ingatlanpiacon már látszódnak a stabilizáció jelei.

Sok mindenre lehet következtetni abból, hogy egy államban a lakosság teljes állománya mekkora a GDP-hez viszonyítva. Hazánkban ez az állomány 14 százalék, míg az európai országok átlaga 50 százalék. Az európai lista élén Hollandia áll, ahol ez az arány megközelíti a 100 százalékot. A növekedés legnagyobb akadálya, hogy kicsi a lakossági kereslet, jóllehet ez a 14 százalék is bíztató hosszú távon. A hitelezési szabályok szigorítása ugyan nem zökkenőmentes, ám a hitelpiacot jó irányba tudja terelni.

A Budapest Bank véleménye szerint az elkövetkezendő időszakban a forint lesz a jelzáloghitelezés alapja, hiszen a forinthitelek kamata folyamatosan mérséklődik, a kockázat jóval alacsonyabb a forint alapú hitelek esetén, valamint a forint alapon történő hitelnyújtás nemzetgazdasági szempontból is fontos, továbbá a kamatkörnyezetnek köszönhetően jelenleg rendkívül kedvező a lehetőség a forintpiac számára. Mindezek hatására a Bank változtatott hitelezési stratégiáján és úgy vélik, hogy a jövőben a lakáshitelek indulhatnak el a növekedés irányába. A Banknál ugyan elérhető az euró alapú hitel is, ám egyértelműen a forinthitel mellett szállnak síkra.

A Bank bejelentette, hogy hazánkban is meghonosítják az úgynevezett Egyenlítői hitelterméket. A pénzintézet az ügyfelek számára folyószámlát nyit, melynek napi egyenlegét tőketartozást csökkentő tételként vesznek figyelembe a kamatfizetés kiszámításakor. 6 hónapos periódusonként ezt az egyenleget tőketartozást mérséklő tételként is figyelembe lehet venni anélkül, hogy előtörlesztési díj kerülne felszámításra. Minél többet törleszt az adós ily módon a számlájáról, annál rövidebb lesz a hitel futamideje.

Az új hiteltermékből mintegy 10 milliárd forint kihelyezését várja a Bank. E hitelkonstrukció elsősorban azoknak ajánlott, akik rendelkeznek folyamatos megtakarításokkal, jövedelmük átlagon felüli, melyet egyenletesen költenek el, továbbá akik egyszeri alkalommal magasabb jövedelmet várnak, mellyel részlegesen kívánnak előtörleszteni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x