Akár ingatlanfedezet nélkül, akár ingatlanfedezet bevonása mellett igényel Ön kölcsönt, a hitelfelvétel előtt feltétlenül mérlegelni szükséges, hogy mekkora összegű az a havi törlesztő részlet, ami a háztartás bevételei alapján a legnagyobb biztonsággal vállalható.

Adódhatnak ugyanis olyan élethelyzetetek, aminek következtében átmenetileg nehézséget okozhat a banki jelzáloghitel szerződésben vállalt kötelezettségek szerződésszerű teljesítése.

Amennyiben Ön fizetési kötelezettségének késedelmesen tesz eleget, akkor a pénzintézet jogosult késedelmi kamatot felszámítani. A késedelmi kamat mértékét a bankok mindenkor hatályos hirdetménye vagy üzletszabályzata tartalmazza.
Egyes pénzintézeteknél szabadon megválasztható a kívánt törlesztési nap, aminek előnye, hogy Ön saját havi bevételeihez igazítva határozhatja meg azt a napot, amelyik leginkább megfelel a háztartás költségvetése szempontjából.

Amennyiben azonban a törlesztési kötelezettségeinek Ön nem, illetve csak részben tesz eleget, vagyis késedelmesen törleszt, akkor a pénzintézetek jogosultak felmondani a hitelszerződést. Felmondás esetén Önnek a teljes fennálló tartozást egy összegben vissza kell fizetnie, vagyis a bank jogérvényesítést kezdeményezhet a hitel behajtására vonatkozóan. A hitelszerződés felmondásának okait részletesen tartalmazza maga a kölcsönszerződés, illetve az adott pénzintézet üzletszabályzata is. A hitel felmondása esetén fennáll annak a veszélye, hogy a hitelfelvevő elveszítheti ingatlanát, ezért azt javasoljuk, hogy amennyiben Önnek fizetési nehézségei adódnak, haladéktalan kérjen segítséget a folyósító pénzintézetnél.

Tehát ha valamilyen okból kifolyólag a hitel futamideje során bármikor fizetési nehézségbe ütközne, ami által veszélybe kerülne jelzáloghitelének szerződésszerű törlesztése, akkor a legfontosabb lépés az, hogy azonnal felvegye a kapcsolatot a bankkal, hogy minél előbb megoldásra kerüljön a felmerült probléma. Ugyanis jelentős összegű hátralék felhalmozásakor a legtöbb esetben már a pénzintézetek sem tudnak megfelelő megoldást találni.

Bajba jutott lakáshitelesek számára az alábbi fizetéskönnyítési lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • A kölcsön átütemezése futamidő hosszabbítással
  • Türelmi idő igénybe vétele
  • Áthidaló hitel igénylése
  • Hitelkiváltás
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése