Üdvözlöm.

A párom felkerült a KHR listára ezelőtt 3 éve. A tartozást kifizettük már 1 éve és így azt hittük, hogy törlődik a rendszerből 1 év után. De nem így lett, mert kiderült, hogy kedvezménnyel fizettük ki a tartozást, ezért 5 évig lesz fent még. Csakhogy mi nem tudtuk, hogy kaptunk kedvezményt, mert se papírt nem kaptunk és telefonon sem hívtak minket ez ügyben és így megegyezés sem született és szerződés sincs róla, hogy mi elfogadtuk volna a kedvezményt.

Felkerestük az illetékest ez ügyben és most kiderült, hogy 130 ezer Ft-ot elengedtek nekünk, amiről mi nem tudtunk. Mert azt hittük, hogy amit kifizettünk az a teljes tartozás volt kamattal együtt. Megbeszéltük, hogy kifizetjük egybe a tartozást amit elengedtek nekünk és akkor azt mondták rögtön levesznek a KHR listáról. De aztán kiderült, hogy még így is 1 évig fent lesz a párom a listán, hiába fizeti ki egybe az összeget.

Szeretném megkérdezni, hogy ezzel kapcsolatban érdemes ügyvédet fogadni? Hogy mi nem tudtunk a kedvezményről és nincs aláírt szerződés sem ezzel kapcsolatba.

Köszönöm a segitséget.

Niki

Kedves Niki!

Megegyezéssel (vagy veszteséggel) lezárt tartozás esetén a Központi Hitelinformációs Rendszer a mulasztás maradéktalan kiegyenlítését követően valóban további 5 évig tárolja a negatív információt passzív státuszban. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb hitelintézetnél valóban nem lehetséges a hitelfelvétel ezen időszakban.

Teljesítéssel lezárt hitel esetén a teljesítést követő további egy évig szerepel a negatív információ a KHR rendszerben, majd ezt követően kerül törlésre. Ha tehát van lehetőségük rendezni most a korábban elengedett összeget, akkor valóban még egy évig látszódik ez az információ a rendszerben.

Ebben a stáutuszban legfeljebb személyi hitel igénylésére nyílhat lehetőségük. Bankpartnereink egyinél legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén már szintén megoldható lehet lakáshitel felvétele. A 6 havi passzív KHR státuszuk már jelenleg is megvan, tehát ez alapján egy előzetes hitelbírálat már most is elvégezhető. Amennyiben ezt szeretnék, bővebb információkra lenne szükség, amit online adatlapunk kitöltésével adhatnak meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a tartozás egy részének elengedéséről nem kaptak tájékoztatást, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központhoz fordulhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
A párommal megpróbáltuk felvenni a babaváró hitelt amit el is utasított a bank mivel passzív khr-es vagyok, ami kizáró ok, viszont az hogy megállapodással fizettem ki a tartozást és ez szerepel a khr listán is, az már kizáró ok lett minden banknál elvileg. Létezik erre bármi megoldás?
Köszönettel: Viktor