Matolcsy György bejelentette, hogy a bankok kötelesek megfizetni a bankadót, ugyanis az idei szabályokról a kormány már nem tárgyal a pénzintézetekkel.

Eközben a különadó miatt hat pénzintézet az IMF-hez fordult. Abban kérik a Valutaalap segítségét, hogy vizsgálja meg, hogy a különadóról szóló tervezet tartalmaz-e a külföldi pénzintézetek számára esetleg diszkriminatív elemeket.

A Der Standard nevű osztrák lap közölte azt a levelet, melyet a bankadó miatt írtak a pénzintézetek az IMF-nek. Jóllehet az IMF szakértők már megérkeztek hazánkba azért, hogy többek között a bankadóról is tárgyaljanak, de a nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány a különadó idei szabályait illetően már nem egyezkedik, ami azt jelenti, hogy a benyújtásra került törvény rendelkezéseit kell figyelembe venni. Így a pénzügyi szervezeteknek, bankoknak két egyenlő részben kell majd megfizetniük a bankadót: az első részt szeptemberben, a másodikat pedig december 10-ig.

Szakértők véleménye szerint ennek köszönhetően a bankok inkább kivonulnak majd a hazai piacról, ahelyett, hogy nyereségüket feláldozzák.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Vértes András úgy vélekedik, hogy a bankadónak a gazdaságra rossz hatásai lehetnek, hiszen a gazdasági fejlődést jelentősen gátolja majd, ha a lakosság és a vállalkozások nem juthatnak hitelhez.

Szakértők úgy vélik, hogy a pénzintézetek a bankadó okozta terheiket majd úgy kívánják csökkenteni, hogy növelik a szolgáltatásaik díját, vagyis a bankok emelhetik a számlavezetési díjakat, az átutalások díját, valamint a pénzfelvétel költségeit is.

Az MSZP úgy véli, hogy a Magatartási Kódex hiába tiltja meg a bankok számára költségeik ügyfelekre való továbbhárítását, hiszen a Kódex tartalmaz egy kitételt is, miszerint rendkívüli adó, vagy váratlan esemény bekövetkeztekor át lehet hárítani az ügyfelekre az összeget. A bankadóval kapcsolatos törvénymódosítást csak az Alkotmánybíróság tudja megakadályozni, de csak abban az esetben, ha azt a köztársasági elnök normakontrollra küldi.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése