Tisztelt szakértő!

2 kérdésem lenne: Jelenleg vidéken van házunk, 3 milliós jelzáloghitellel. Most 13 hetes ikerterhes kismama vagyok. Amennyiben felvennénk a 10 milliós babaváró hitelt, abból kifizetnénk a jelenlegi 3 milliós jelzálogkölcsönünket, a maradék 7 milliót arra költöm amire csak szeretném? Nem kell igazolni semmivel? Azt is lehet, hogy a számlámon tartom addig, amíg a vidéki házunkat el tudom adni (ami lehet több évbe is beletelik), és majd utána veszek máshol ingatlant, kiegészítve a csok támogatással?

Másik kérdésem: felveszem a 10 milliós babavárót, abból kiváltom a 3 milliós jelzáloghitelemet, meghagyom a maradék 7 milliót, és miután megszületnek az ikreim, elengedik a tőke 30 %-át. És ha én ezután végtörleszteni szeretnék ebből a félretett pénzből? Megoldható?

Köszönettel: Anita

Kedves Anita!

A babaváró hitel egy szabadon felhasználható, ingatlanfedezet bevonása nélkül nyújtott kölcsön. Maximális összege 10 millió forint. Házaspárok lehetnek jogosultak rá, ha a kérelem benyújtásakor a felesége még nem töltötte be a 41. életévét. Mivel a kölcsön hitelcélhoz nem kötött, ezért bármire szabadon elkölthető. Felhasználható például lakásvásárlás során önerőként, korábban felvett fedezetlen vagy jelzáloghitel visszafizetésére, autóvásárlásra, stb.

Az Önök esetében tehát a babaváró hitelből visszafizethető a jelenlegi 3 millió forintos jelzálogkölcsönük. A fennmaradó összeg felhasználását nem kell igazolni a hitelintézet felé. A kölcsönkérelemben általában meg kell jelölni, hogy milyen célra kívánják felhasználni, de ellenőrizni nem fogja a bank. (Jelenleg egy hitelintézet van, amely kéri a babaváró hitel felhasználásának igazolását, lakásvásárlás esetén például előszerződéssel.) Ameddig nem kerül felhasználásra, addig bankszámlájukon is tarthatják az összeget.

A babaváró hitel előtörlesztésére is van lehetőség. Ezt bármikor díjmentesen meg lehet tenni. Kivéve, ha a hitelösszeg több mint 50%-át visszafizetik 5 éven belül gyermek születése nélkül. Ez utóbbi esetben a kamattámogatást is vissza kellene fizetni egy összegben. Megoldható tehát, hogy az ikrek születése után visszafizessék a fennálló tartozást.

A babaváró hitel futamideje alatt a kamattámogatás egyösszegű visszafizetése és a kamattámogatás megszűnése az alábbi esetekben merül fel:

  • nem születik gyermek 5 éven belül,
  • a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel,
  • a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A babaváró hitel jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

38 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
2022. 02 hóval folyósítottak 10 millió forint babavárót, született egy gyermekünk. 4 millió forintot elköltöttünk a babaváróból. Vettem fel 4 millió forint személyi kölcsönt szabad felhasználású. Egy ősszegben vissza tudom fizetni a 10 millió forintot? Számíthatok büntetésre vagy extra költségre?
Köszönöm.

2022. októberben felvettük a babaváró hitelt. Szeretnénk 1 éven belül végtörleszteni. Ha van 12 hetes magzat ezen időn belül, akkor kamatmentesen kell visszafizetni az egész tőketartozást?

Tisztelt Szakértő!
2021 áprilisában vettük fel a babavárót (10 millió). Ebből az összegből egy telket vettünk, amelyre ház nem épült (5 milliót költöttünk). Gyermek nem született. Mostanra már külön költöztünk, és a válás mellett döntenénk.
Érdeklődnék, hogy előtörlesztés esetén (ha a megmaradt 5 milliót visszafizetnénk) mire számíthatunk? Illetve, ha sikerülne eladni a telkünket, akkor egy összegben végtörlesztenénk. Van ezekre mód? Illetve érdeklődnék, hogy mi lehetne a legjobb opció ebben a szituációban?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Kamilla

Tisztelt Szakértő!
2020 januárban felvettük a babaváró hitelt, majd 2020 áprilisban megszületett a kisfiúnk.
Úgy alakult, hogy 2023-ban vissza tudnánk fizetni a teljes hitelt. Ez lehetséges? Jár bármilyen következménnyel?
Előre is köszönöm a választ!

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy 3 éve felvettük a babavárót és sajnos kiderült, hogy daganatos beteg vagyok, így nem lesz meg a gyermek. Orvosi igazolást vittünk a banknak és a kormányhivatalnak is. Azt szerettük volna, hogy az eddigi kamattámogatást méltányosságból engedjék el, de erre sok esélyt nem látunk.
A kérdés az lenne, hogy ha kitörlesztenénk a babavárót, akkor az 5 éves kamattámogatás összegét is ki kéne fizetni vagy csak az eddigi 3 évet?
Válaszát köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Babaváró hitelt szeretnénk felvenni és az alábbi 2 kérdésünk lenne a feleségemmel:
Feleségem 15 hetes várandós, teljesítettük az egy gyermekre vonatkozó feltételt már jelenleg is.
A hitelfelvétel után történő válás esetén milyen büntetőkamattal kell számolni meglévő gyermek mellett?
Válás előtt a teljes végtörlesztés (előtörlesztésként) teljesen költségmentes vagy nem jól informálódtam erről, mint egy lehetőség a büntető kamat ellen?
Köszönöm.
Gergő

Kedves Hitelnet!
Mi felvettük a babaváró hitelt, 10 milliót, és most vagyok 18 hetes terhes. Szóltunk a hitelügyintézőnknek, hogy úton a baba, de nem szeretnénk halasztani a fizetést 3 évig, fizetnünk továbbra is, és hogy ilyenkor mi a teendő?! Azt a választ kaptuk, hogy semmi teendőnk nincs akkor, be se kell mennünk a bankba.
Az én kérdésem az lenne, hogy akkor kamatmentes marad a hitelünk? Vagy hogy van ez most?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Hitelnet,
A kérdésem az lenne, ha mi felvettük a babavárót, majd moratóriumban volt 2 évig, vagyis törleszteni nem kellett. Most pedig gyermek születése nélkül válnánk, viszont a válás előtt végtörlesztenénk, majd csak utána válnánk el, akkor jól értelmezem, hogy az alap felvett összeget és az előző két évre értendő kamattámogatást (kb. 6-800e) kell visszafizetnünk, nem pedig a teljes futamidőre vetített teljes visszafizetendő összeget? Ha pedig a válással kezdeményeznénk a hitelbontást, akkor először piacivá alakulna és utána tudnánk vegtörleszteni, ami sokkal kedvezőtlen lenne.
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2019 nyarán vettük fel a babaváró hitelt, összesen 5.200.000 Ft-ot kaptunk. Akkor kértük rá a 3 év halasztást, a gyermek megszületett. Azóta elváltunk és most kaptuk meg a bank “ítéletét”, miszerint közel 13.000.000 Ft-ot kellene visszafizetni az 5 helyett szeptembertől. Teljesen lesokkolódtunk, ezért felmerült a kérdés, hogy egy összegben visszafizetnénk a tartozást inkább akár egy másik hitellel kiváltva, mert ez horrorisztikus.
Lehetséges lenne ez? Vagy mindenképpen kötelezni fognak minket arra, hogy ezt a magas összeget fizessük? Vagy esetlegesen egy emeltebb összeget, de nem a 13 milliót.
Nagyon kétségbeejtő így ez a helyzet. Természetesen a bankba is be fogunk menni, de előtte szerettem volna Önöket is megkérdezni.

Üdvözlöm!
Babaváró hitellel kapcsolatban lenne kérdésem. A feleségemmel felvettünk 10 millió forintot, született egy gyermekünk. A válás mellett döntöttünk. A felvett babaváróból összesen 500 ezer forintot költöttünk el, tehát 9,5 millió maradt. Az összeget szeretnénk visszafizetni. A maradék 500 ezer forintot pedig én törleszteném vissza válás után.
Ez így lehetséges? Mekkora törlesztő részletre számíthatok?

Üdvözlöm!
Felvettük a babaváró hitelt 10 millió forintot, januári hónappal, 3 évre szüneteltetve a törlesztést. A folyósítás után egy hónappal megszületett az első gyermekünk. Az összeghez nem nyúltunk. Úgy alakult, hogy nincs szükségünk erre az összegre. Van lehetőségünk visszafizetni teljes egészében? Számíthatunk a visszafizetésnél extra költségre?

Üdvözlöm!
Afelől szeretnék érdeklődni, hogy végtörleszthető-e babaváró hitel, illetve a CSOK abban az esetben, hogy a vásárolt ingatlanunkat szeretnék eladni, mivel időközben örököltünk egy ingatlant és szeretnénk hitelmentesek lenni az átköltözés után.
Válaszát előre megköszönve,
Üdvözlettel.
Regina

“A babaváró hitel előtörlesztésére is van lehetőség. Ezt bármikor díjmentesen meg lehet tenni. Kivéve, ha a hitelösszeg több mint 50%-át visszafizetik 5 éven belül gyermek születése nélkül. Ez utóbbi esetben a kamattámogatást is vissza kellene fizetni egy összegben. Megoldható tehát, hogy az ikrek születése után visszafizessék a fennálló tartozást.”
Ezt hol írja pontosan jogszabály, vagy melyik bekezdésben fogalmazza meg, mert végigolvastam többször is és nem találom. Hasonló a szituáció, ikreket várok, 3. trimeszterben vagyok és 1 év múlva szeretnénk előtörleszteni a 7 millióból ami fennmarad mert utána el szeretnénk költözni Magyarországról. Köszönettel, Erzsébet

Babaváró hitelt tervezünk felvenni feleségemmel, aki 4 hónapos terhes. Sokat olvastam a témában, de sajnos erre a kérdésre nem találtam választ sehol. Ha pár év múlva esetleg elválnánk, de előtte egy összegbe visszefizetnenk a hitelt, akkor vissza kell fizetni a kamat támogatást vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel : András

Jelenleg van 1 gyermekünk, de már érkezik a második is (12. hét után van). Babaváró hitelt szeretnénk felvenni, a maximális 10 millió Ft-ot. Szeretnénk 3 évre egyből felfüggeszteni a havi törlesztőt.
Kérdésem a következő: a felvételtől számított 5 év elteltével szeretnénk a fennmaradó összeget egy összegben előtörleszteni, ez lehetséges-e, ill van-e valami hátulütője a dolognak? Ha pl. a felvételt követően 3 év elteltével szeretnénk előtörleszteni, lehet-e? A szerződéses feltételek a futamidő alatt módosulhatnak-e (gondolok itt egy esetleges pénzügyi válságra, állami vezetés változtatása, stb.)? Köszönöm válaszukat!

Kedves Hölgyem/Uram!
A babaváró hitellel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Van arra lehetőség, hogy az első ötéves periódusban előtörlesztéssel kifizessem a teljes tartozást? Ilyenkor mi történik? Megszűnik a szerződés? Ha kifizetésre kerül a teljes tartozás az első öt évben, akkor nem kell visszafizetni a támogatást, ha nem születik gyermek?

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem arra vonatkozik, hogy ha a Babaváró hitel felvétele után szeretnének előtörleszteni, akkor azt mekkora összegben lehet megtenni anélkül, hogy a kamattámogatást vissza keljen fizetni? És amennyiben megtörténik az előtörlesztés és válásra kerül sor akkor a fennmaradó összeg vált piaci kamatozásúra? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Linda