Tisztelt Hitelnet!

A férjemmel 2008-2009-ben építettünk egy kb. bruttó 110 nm-es családi házat, melyhez akkor igénybe vettük az akkori szocpolt, 2 gyermeket vállalva. A használatba vételi engedélyt 2009 tavaszán kaptuk meg, és a 2 gyermek is megszületett. Az építkezéshez lakáshitelt vettünk fel (több mint 10 millió Ft és 2033-ban jár le), és az igényelt szocpol miatt a házat ugye 10 évig nem adhatjuk el.

A kérdésem, hogy így jogosultak lehetünk-e a támogatásra, ha vállaljuk 3. gyermek megszületését (az előző szocpol összegét levonva)?
Kell-e ehhez vállalnunk például tetőtér beépítést? Ha kell, akkor a munkákról be kell-e nyújtanunk a számlákat, és milyen összegben (anno az építkezéskor meg volt határozva, hogy a tervezett építési költség hány százalékát kell számlával igazolnunk)?
Illetve, hogy igényelhetjük-e a kedvezményes hitelt a meglévő mostani lakáshitel kiváltására?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Nóra

Kedves Nóra!

A 3%-os támogatott lakáshitel (és a 10 milliós CSOK) azok a legalább 3 gyermekesek vagy legalább 3 gyermeket vállalók számára érhető el, akik a jövőben építenek új házat vagy vásárolnak új építésű lakóingatlant. Megvalósult lakáscél esetén ez a kölcsön már nem vehető igénybe, így a korábban új ház építéséhez felvett lakáshitel kiváltására sem használható fel.

A 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is eladható az ingatlan a korábban kapott támogatás visszafizetés nélkül akkor, ha az eladott lakás helyet másikat vesznek vagy építenek, s az eladásból származott bevételt az új lakás vételárába/bekerülési költségébe fordítják. A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével, valamint azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését vagy vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordítanak, de legfeljebb akkora összeggel, hogy az így csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett támogatás összegének kétszeresét.

A 10 milliós CSOK-nál azonban nem akadály a meglévő lakástulajdon sem. Ha vállalnak 3. gyermeket és új házat építenek vagy vásárolnak, akkor megilletheti Önöket a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözete. Arról, hogy a tetőtér-beépítés mely esetben számít új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat. A jogosultságnak ez esetben is feltétele, hogy a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat.

A 3 gyermek után új lakás építéséhez kapható 10 milliós CSOK speciális igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdésem a következő lenne:
1, Nevelőszülőként 4 gyermekre igénybe vehetem-e a CSOK-ot úgy, hogy nem vagyok a gyerekek gyámja?
2, Ha a vér szerinti szülők már igénybe vették a szocpolt 2 gyerek után, akkor mennyi CSOK járna, ha jogosult lennék a támogatásra?
3, 3% os hitelt kaphatok-e?