Tisztelt Hitelnet!

Édesanyánk halála utána testvéremmel ketten örököltünk egy bp-i ingatlant. Az ingatlan teljes tulajdonjogát szeretném megszerezni, oly módon, hogy az ingatlan értékének fele részét megfizetném a testvéremnek. Az ingatlan értéke (adó- és értékbizonyítvány szerint) 26M Ft. Bár 3 gyermekem van, jogilag már csak 2 gyermek vehető figyelembe (27, 23 és 3 évesek). A 13M Ft megfizetéséhez szükségem van támogatásra/hitelre.

Kérdésem, hogy ilyen esetben igényelhető-e a csok (2 gyermek után 1,43M Ft), illetve a támogatott hitel (10M Ft)?
LTP lakáskassza megtakarítása felhasználható-e ilyen célra?
Milyen szerződés megkötése szükséges a támogatáshoz/hitelhez: közjegyző előtti egyezség (hagyatéki eljárásban) vagy közös tulajdon megszüntetése vagy adásvételi szerződés?

Válaszukat előre is köszönöm.
Judit

Kedves Judit!

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) használt lakás vásárlása esetén az ingatlan 100%-os tulajdoni hányadának egyidejűleg történő vásárlásához vehető igénybe. Arra tehát nincs lehetőség, hogy az öröklés útján az Ön résztulajdonába került ingatlan fennmaradó részét – jelen esetben testvére 1/2 tulajdoni hányadát – CSOK igénybevételével vásárolja meg.

A támogatott lakáshitel (CSOK hitel) jelen esetben szintén nem igényelhető. Ezt a típusú hitelt az veheti igénybe, aki a legalább két gyermekes CSOK-ra is jogosult és igénybe is veszi azt. Adott esetben piaci kamatozású lakáshitelek lehetnek elérhetők. Kedvező finanszírozási formát jelentenek az úgynevezett Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek, melyek minden hitelintézetnél igényelhetők. Ezek aktuális kamatáról és törlesztő részletéről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítégével tájékozódhat.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

LTP lakáskassza megtakarítás az önerő kiegészítésére felhasználható adott esetben. Az adásvételi szerződésben rögzíteni szükséges, hogy a mekkora összegű vételárrész kerül megfizetésre a megtakarításból. Ezen túlmenően az adásvételi szerződés tartalmazza a hitelnyújtó bank nevét és a felvenni kívánt hitelösszeget is. Az adásvétei szerződés további tartalmi követelményeit tartalmazó dokumentum minden bank esetében rendelkezésre áll.

Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez bővebb információkra lenne szükség, melyeket online adatlapunk kitöltésével adhat meg. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése