Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel idén építkezni szeretnénk. Építési telekkel rendelkezünk. Kettőnk nevén van, tehermentes, értéke körülbelül 5 millió forint. Jelenleg a ház tervezése van folyamatban, ami “A+” energiahatékonyságú lesz.

8 millió forint körüli kölcsönre lenne szükségünk, bár a pontos költségvetést még nem ismerjük. Gyermekünk még nincs, de kettőt szeretnénk vállalni, így az építési hitelhez kapcsolódóan szocpolt is igényelnénk. Nem tudom ez mekkora összeg lenne, ha a ház olyan 90-100 négyzetméter alapterületű lenne.

Jelenleg mindketten dolgozunk. Folyamatos munkaviszonyunk ugyanazon a munkahelyen már évek óta megvan. Kettőnk együttes nettó keresete kb. 280.000 Ft, amit folyószámlára kapunk.

Azt szeretném tudni, hogy ezek alapján milyen építési hitelt igényelhetnénk és kb. mekkora havi törlesztésre számíthatunk.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Edina

Kedves Edina!

Építkezéshez elsősorban állami kamattámogatású építési hitel felvételét javasoljuk Önöknek. Amennyiben 35 év alattiak, akkor jogosultak lehetnek a 20 éves kamattámogatású építési hitelre, vagyis az állam által nyújtott kamattámogatást 20 éven keresztül élvezhetik. Ha valamelyikük betöltötte már a 35. életévét, akkor az 5 éves kamattámogatású építési hitelt igényelhetik. Ez esetben a kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár, azt követően piaci kamatozásúvá válik a hitel, vagyis a törlesztő részlet összege szempontjából az aktuális piaci kamatláb lesz meghatározó.

A 20 illetve 5 éves kamattámogatású építési hitelnek jogszabályi feltételei vannak, melyekről bővebben IDE kattintva olvashat.

Az építkezéshez kapcsolódóan lakásépítési támogatás (szocpol) igénybevételére is jogosultak lehetnek, ha a szocpolkérelem beadásakor egyikük életkora sem lesz több 40 évnél. Megelőlegező szocpol ugyanis 40 év felett nem igényelhető. A vállalt 2 gyermek megszületésére összesen 8 év áll rendelkezésre.

Kettő gyermek, “A+” energiahatékonyságú lakóépület esetében 90 négyzetméter hasznos alapterületig a támogatás összege 1.200.000.- Ft. Ha a hasznos alapterület nagyobb 90 négyzetméternél, akkor 1.560.000.- Ft összegű szocpolt kaphatnak.

A megelőlegező szocpol feltételeiről részletes leírást ITT talál.

Pénzügyi partnereink által kínált építési hitelek közül a legkedvezőbbet online Hitelkalkulátorunk segítségével ismerhetik meg. A kalkuláció a hitelösszeg, futamidő és hitelcél kiválasztásával pillanatok alatt elkészíthető. A kapott eredmény a forint alapon elérhető építési hitelek várható havi törlesztő részletét és a THM mértékét mutatja.

Személyre szóló, díjmentes építési hitelajánlatot online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérhet!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!
Kétszintes családi házat szeretnék építeni, ám egyelőre elegendő lenne csak az alsó szinten 100%-os készültségi fokra hozni, a tetőteret csak szerkezetkész állapotra építeném. (Ha bővül a család, később ezt is befejezném önerőből).
Vehetek-e fel így is építésre hitelt, vagy hitelt csak akkor fognak biztosítani, ha az ingatlant 100 %-os készültségi fokban meg kívánom építeni?
Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelt Cím!
Azt szeretném kérdezni, hogy építési hitel igénybevételéhez a bankok figyelembe veszik-e önerőként azt, ha van meglévő telke az igénylőnek, amire építkezni akar?

Tisztelt Hitelnet!
Építkezni szeretnénk az én szülői házamhoz, ami teljes egészében a nevemen van. Én gyeden vagyok, így gondolom semmilyen hitelhez nem jutok. Párom venné fel a hitelt és az ingatlan lenne a fedezet. E szerint a felállás szerint, hogy nincs a nevén, semmilyen építési, bővítési hitelt nem tud felvenni? Így, hogy gyeden vagyok és személyi kölcsönt venne fel a párom, kaphatok szocpolt a már megszületett gyermekekre? Vagy kell hozzá hitelt is felvenni? Ha összeházasodnánk, az se lenne megoldás? Ha gyed után elhelyezkedem, mennyit kell dolgozni, hogy kapjak kamattámogatott hitelt és szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.