7 milliós lakás megvásárlásához mennyi önerő szükséges?

Amennyiben Ön használt lakást szeretne vásárolni, akkor a pénzintézetek által nyújtható lakáshitel összegét több tényező is befolyásolja:

  • A megvásárolni kívánt lakás területi elhelyezkedése
  • A hiteligénylő és esetleges társigénylő igazolható nettó jövedelme
  • A felvenni kívánt hitel devizaneme

Ez a 7 millió forint értékű lakás esetében tehát azt jelenti, hogy ha Ön

Forint alapú finanszírozást választ, akkor maximum 5.250.000.- Ft-ot kaphat, tehát 1.750.000.- Ft készpénzzel kell rendelkeznie.

Fenti összeg a maximális finanszírozást jelenti, de előfordulhat, hogy ennél alacsonyabb összeg kerül jóváhagyásra, hiszen figyelembe kell venni a bankok saját finanszírozási arányát is, ami fentiektől eltérhet, pénzintézetenként egyedileg kerül meghatározásra.

Szintén fontos szerepe van a lakás földrajzi elhelyezkedésének, ugyanis a pénzintézetek a legtöbb esetben az úgynevezett hitelbiztosítéki érték alapján határozzák meg a maximálisan nyújtható kölcsön összegét. Egy városi lakás hitelbiztosítéki értéke pedig lehet a forgalmi értéknek akár 90%-ai is, míg egyéb településen lévő lakóingatlan esetében a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értéknek csupán a 70-80%-a.

Továbbá a bankok általában megkülönböztetik a jövedelem és fedezet alapon történő hitelnyújtást. A finanszírozás típusát a banki hitelbírálat során a háztartás bevételei és kiadásai alapján határozzák meg. Jövedelem alapú finanszírozás esetén magasabb a finanszírozási arány, mint fedezet alapon.

Amennyiben Önnek konkrét hitelajánlatra van szüksége, kérjük, töltse ki honlapunkon lévő ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Tanácsadóink megkeresik az Ön számára elérhető legkedvezőbb hitelterméket.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

menyi önerö kellene 3,5 millio ft-hoz vagy 5 millio ft

Tisztelt Hitelnet!
Lakásvásárlási hitelre lenne szükségem, a megvásárolandó lakás értéke 4.100.000Ft. 1.000.000Ft önerővel rendelkezem, havi nettó jövedelmem 120.000 Ft.
Kérdésem a következő. Számíthatok-e pozitív elbírálásra, és kb. mennyi lenne a havi törlesztőrészlet? (25 év)
Nem vagyok BAR listás!
válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 8.800.000 Ft-os lakás megvásárlásához min. mekkora önerő szükséges? Lehetséges-e: hogy a 57 éves nagymama vegye meg az unokája nevére részletre, úgy hogy nettó 250.000 Ft-os fizetése van és abból 60.000 Ft-os más jellegű hitel törlesztése. Válaszukat köszönöm: Hartainé


5
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x