Üdv!

Kérdésem a következő: 64 éves, aktív BAR listás vagyok, most van folyamatban az ingatlanom értékesítése, melynek összegéből kívánom rendezni a tartozásaimat /személyi kölcsön, hitelkártya, stb./ A megmaradt összeg lenne az önerő egy másik lakás vásárlásához.

Mint passzív BAR listás kaphatok-e egyáltalán hitelt és milyen futamidőre? 3 millió Ft-ra lenne szükségem kb. A nyugdíjam letiltások nélkül 102.000 Ft, havi 30-35 ezer Ft törlesztést tudok vállalni.

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Piroska

Kedves Piroska!

A pénzügyi válság után a hitelintézetek szigorították hitelnyújtási feltételeiket. Ez többek között abban is megmutatkozik, hogy míg korábban az aktív BAR státusz lezárása után volt lehetőség hitelfelvételre, addig napjainkban ez egyik pénzintézetnél sem megengedett. Pénzügyi partnereink között azonban van egy olyan bank, amelynél passzív BAR státusz esetén - bizonyos feltételek teljesülése mellett - megoldható a hitelfelvétel.

Az alapfeltételek teljesülése mellett az a passzív BAR listás személy juthat hitelhez bankpartnerünknél, aki korábbi tartozását a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezte. Ezen előírás teljesülése esetén lakáscélú jelzáloghitel felvételére nyílik lehetőség. A hitel célja új ház építése, új és használt lakóingatlan, illetve építési telek vásárlása, felújítás, korszerűsítés és bővítés lehet.

Az Ön helyzetében lakásvásárlási hitel felvételére akkor nyílik lehetőség, ha a folyamatban lévő ingatlanértékesítését követően visszafizetésre kerülnek korábbi tartozásai, s ezáltal Ön passzív BAR státuszúvá válik, majd ennek időpontjától számítva eltelik fél év. Teljesítéssel lezárt hitelmulasztás esetén a lezárástól számított 1 év után már minden pénzintézetnél ismét hitelképessé válhat. 1 év után ugyanis a passzív BAR státusz is megszűnik és törlésre kerülnek az adatok a rendszerből.

Összegezve tehát 6 hónapos passzív BAR listásként vagy a BAR listáról lekerülve elérhető lehet a 3 millió forint összegű lakásvásárlási hitel, ha a vásárolni kívánt lakás értéke is elbírja ezt a terhelést. Életkorából kiindulva, amennyiben betöltötte már a 64. életévét, akkor 5 éves futamidőre vehető fel a kölcsön. A rövid futamidő miatt azonban a havi törlesztés nem férne bele az Ön által elfogadható havi 30-35.000 Ft-ba. Ekkora összegű törlesztő részlet eléréséhez fiatalabb korú adóstárs bevonására lenne szükség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy egyedülállóként hogyan tudnék hitelt felvenni lakásvásárlásra? Stabil munkahelyem van, nettó 120-130e Ft a jövedelmem. Sajnos Bar listás vagyok, úgy tudom passzív. Önerőm nincs, 50-60e Ft-os törlesztést tudok vállalni hosszú távon.

Üdv!
Használt lakást szeretnénk venni. A MÁK-nál letéti számlán 3,6 M Ft van. Sajnos az előző ingatlanhitelünk miatt passzív bárosok lettünk.
Van-e esély arra, hogy legalább 5-6 M Ft hitelhez jussunk?
Köszönöm válaszukat!

Én jelenleg gyesen vagyok a kisfiammal, most várjuk a második kisbabánkat. A párom nincsen bejelenve a munkahelyére, de még passzív bár listán is van (Ausztriában dolgozik). Albérletben vagyunk, de a tulaj szeretné eladni a házat. Néztünk egy házat 1 millió Ft ért. Hogyan tudnánk hitelhez jutni?

A KHR listán passzív státuszban szereplek. 2014 szeptemberében lesz 1 éve, hogy a tartozásomat kifizettem. Szeretnék lakáshitelt felvenni, de nem tudom, hogy ez lehetséges-e? 5 millió forintot szeretnék felvenni. 2013 március 1-től határozatlan idejű munkaszerződésem van. Havi 150 ezer forint a fizetésem egyedülálló ként. Szeretném megtudni az esélyeimet.
Előre is köszönöm.