6 millió forintos hitelemet szeretném kiváltani

Tisztelt Hitelnet!

Röviden a helyzet annyi, hogy a szüleimmel élek egy házban, mely deviza alapú jelzáloghitellel van terhelve! Az ingatlan értéke kb. 6,5 M Ft! Az árfolyam függvényében a hitel átszámítva kb. 6 M Ft! Emellett külső tartozások is vannak! (személyi kölcsön, közüzemi elmaradások, stb.) Én alapvetően tiszta vagyok anyagilag – egy ‘B’ hitelem és áruvásárlási hitelem van! A ‘B’ hitelem fele minden hónapban kiegyenlítődik, az áruvásárlási hitel rendesen fizetve van!

A kérdésem a következő:
Ha örökösödés alapján az ingatlan a nevemre kerül és jelzáloghitelt veszek fel (8 M Ft), akkor ezt a devizahitelt muszáj kiegyenlíteni, átkerül esetleg a nevemre?! A telekre nem terhelhető külön a két hitel – az egyik a telekre, a másik a házra?!
Jelzáloghitelre csak úgy tehetek szert, ha egy ingatlan a nevemen van?!

Házat, lakást nem szeretnék venni egyenlőre, csak stabil helyzetbe hozni a szüleimet! A célom, tervem az lenne, hogy a 8 M Ft hitelből 4-5 M Ft-ot lekötök és a fennmaradó összegből kiegyenlíteni a külső tartozásokat és egy szükségszerű felújítást véghezvinni! A helyzet alapján tud nekem ajánlani valami megoldást az elgondolásomra?!

Előre is köszönöm válaszát csavaros elgondolásomra és történetemre!
Üdvözlettel: Szandi

Kedves Szandi!

8 M Ft hitel felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. Mivel a felvett kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át, ezért 6,5 M Ft értékű ingatlanra nem vehető fel 8 M Ft még akkor sem, ha az ingatlan egyébként tehermentes lenne. Ám ebben az esetben az ingatlanra bejegyzett 6 M Ft-os hitel miatt már egyébként sincs lehetőség további terhelésre.

A telek és a rajta lévő ház egyazon helyrajzi számon szerepel, így az szintén nem lehetséges, hogy külön a telek legyen a hitel fedezete. A bejegyzett devizahitel eleve együttesen terheli az adott helyrajzi számon lévő ingatlant, adott esetben a házat és a telket.

Örökösödés esetén nemcsak az ingatlan örökölhető, hanem a hitel is. Ahhoz, hogy jelzáloghitelt tudjon felvenni, nem kell, hogy az Ön nevén legyen a fedezetül bevont ingatlan. Hozzátartozói megkötés nélkül bárki ingatlana terhelhető, ha megfelelő értékű, tulajdonosa hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez és hajlandó részt venni a hitelügyletben.

Véleményünk szerint azért nem érdemes hitelt felvenni, hogy a pénzt lekösse, hiszen a betéti kamatok alacsonyabbak a hitelkamatoknál.

A leírtak alapján sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelajánlatot készíteni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Sejtéseim beigazolódtak. Azért nagyon köszönöm válaszukat!


1
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x