54 %-al csökkent az első félévi forint alapú hitelkihelyezés

A forint alapú lakáshitelezéssel kapcsolatban végzett felmérés szerint 2011 első félévében a tavalyi év azonos időszakához képest annak ellenére is mintegy 54%-kal mérséklődött a hitelkihelyezés, hogy az adott időszakban csak forint alapon juthattak jelzálog alapú lakáshitelhez az igénylők.

A megkérdezett bankok többsége a forint alapú hitelfelvétel csökkenéséről számolt be, s a legtöbb pénzintézet 2011 hátralévő részében sem számít e tekintetben változásra.

Az Erste Bank szakértője úgy véli, hogy semmi jel nem utal arra, hogy jelentős élénkülésre lehetne számítani a forinthitelek piacán, hiszen új ingatlanok nem épülnek, s a használt lakások forgalmában sem várható 2011-ben növekedés, melynek oka, hogy a lakosság óvatos és igyekszik elkerülni az eladósodást.

Az MKB szakembere szerint ugyan jóval kisebb mértékben, de jelenleg is mutatkozik érdeklődés a lakáshitelek iránt. A korábbi évek jogszabályi és banki előírásainak változása miatt az ügyfelek szigorúbb hitelbírálatra számíthatnak. Bizonyos kockázati elemek, valamint a kockázatok ismertetése lényegesen nagyobb hangsúlyt kapott.

Az UniCredit Bank arról számolt be, hogy – mint az a jelenlegi helyzetből következik – a hitelcélok szerinti arányok jelentősen megváltoztak. Az ügyfelek által keresett kölcsönök többsége lakáscélú. Ezen belül is az építési hiteligény minimális, a korszerűsítési illetve felújítási munkálatokra igényelt lakáshitel ugyancsak elenyésző a pénzintézetnél.

Az OTP Bank a használt lakások finanszírozásának előtérbe kerülését tapasztalta. Ugyanakkor az MKB arról tájékoztatott, hogy a legnagyobb igény a meglévő lakóingatlanok korszerűsítése és felújítása iránt mutatkozik.

A forintalapú hitelkihelyezés területén tapasztalható negatív trend a Budapest Banknál szintén megfigyelhető. A bank azonban optimista: úgy vélik, a visszaesés egyre inkább lassuló ütemet jelez, az elmúlt néhány hónapban már növekedést tapasztaltak. Véleményük szerint 2011. második félévében a mélypontról felfelé ívelhet az ingatlanpiac.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x