42 évesen 3 gyermekkel kaphatok támogatott hitelt lakásvásárlásra?

Tisztelt Hitelnet!

Tanácsukat kérném az alábbi helyzetre vonatkozóan:

42 éves vagyok, élettársam 31 éves. Jelenleg a szüleimnél lakunk a 3 éves közös gyermekünkkel. Mindkettőnknek több éves folyamatos munkaviszonya van. Élettársam közalkalmazott egy középiskolában. Élettársamnak nincsen ingatlan tulajdona. Nekem van egy 50 %-os tulajdonrészem egy 60 M Ft-ra felértékelt, tehermentes családi házban. (A másik fele a volt férjemé. Szeretnénk eladni a házat, de eddig nem sikerült. Ebben az ingatlanban nem lakik senki.)

10 M Ft hitelre lenne szükségünk egy használt lakás megvásárlásához. Ez a teljes vételára lenne, mert amennyi önerőnk van (nem sok), az kellene a felújításra, ugyanis a lakás nagyon lepusztult állapotban van.

Fenti körülményeinket figyelembe véve kérdéseim a következők:
1. Igényelhetünk-e kamattámogatott hitelt? (50 %-os ingatlan tulajdonrészem ellenére)
2. Megkaphatjuk-e a teljes vételárat? (Ha igen, akkor ehhez jelzálogként mindenképpen szükséges az én házrészem is?)
3. Maximum hány év futamidőre kaphatunk hitelt?
4. Milyen minimum nettó jövedelem szükséges?
5. Kb. mennyi lenne a havi törlesztő részlet a maximum futamidőre?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Rita

Kedves Rita!

1. A használt lakásra nyújtott kamattámogatott otthonteremtési hitelnél nem jelent kizáró okot a lakástulajdon. A meglévő 50%-os tulajdoni hányada ellenére tehát jogosult lehet a támogatott kölcsönre a további feltételek teljesülése esetén. Ezekről részletesen IDE kattintva olvashat.

2. Az igényelhető kamattámogatott kölcsön összege használt lakás esetén legfeljebb 6 millió forint lehet. Piaci kamatozású konstrukcióban, plusz ingatlan bevonásával a 10 millió forint is eléhető.

3. A kölcsön akár 35 évre is felvehető. Figyelembe kell venni azonban az életkorhatárokat. Az igénylők a kölcsön lejáratakor nem lehetnek 70 évnél idősebbek. Az otthonteremtési hitelnél a kamattámogatás nem jár a teljes futamidőre, hanem maximum 5 évig. A kamattámogatás mértéke pedig 5 év alatt fokozatosan csökken.

4. Az elvárt jövedelem összegét több tényező is befolyásolja. Az igénylők jövedelmének fedeznie kell  a felvenni kívánt lakáshitel havi törlesztőrészletét, esetlegesen fennálló egyéb hitelek havi törlesztését, valamint a megélhetésre fordított kiadások összegét. Konkrét választ erre a kérdésre előzetes hitelbírálat után tudunk adni.

5. Az  otthonteremtési hitel illetve az egyéb piaci kamatozású lakáshitelek várható törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével könnyen kiszámolhatja. A teljes 10 milliós vételár lakásvásárlási hitelből történő finanszírozásához – készpénz hiányában – tehát plusz ingatlan bevonására lesz szükség. Tulajdoni hányadra azonban nem vehető fel jelzáloghitel. Csak olyan ingatlan fogadható el, melynek valamennyi tulajdonosa részt vesz a hitelügyletben és hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez.

Az elérhető havi törlesztő részletünk kiszámításához használja lakáshitel kalkulátorunkat, személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online nyomtatványunkat, s Szakértőink ismertetni fogják az elérhető lakásvásárlási konstrukciókat!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
4 millió forint összegű kamattámogatott hitelre lenne szükségem lakásvásárláshoz. Kalkulációt szeretnék kérni erre az összegre, 10 és 15 éves futamidőre.
Előre is köszönöm.
Janka


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x