Tisztelt Ügyintéző!

118 ezer forint a bruttó keresetem, nem szerepelek semmilyen adós nyilvántartásban, van 500 ezer forint megtakarításom a bankszámlámon, 2,5 éve fizetek magamnak egy lakáskasszát az OTP-nél, ami 2016 áprilisában jár le. Az első évet 10 ezer forinttal fizettem végig, majd szerződést módosítottam és megemeltem 20 ezer forintra. Szüleimnél élek, semmilyen más jellegű kiadásom nincs a fizetésemből, csak a lakáskasszám. Szeretnék venni egy házat Kislippón. Az ingatlan értéke 3.500.000 forint. A teljes vételárat, azaz 3.500.000 forintot hitelből szeretném finanszírozni. Például 15 év futamidőre és ha lejár a lakáskasszám, abból végtörleszteni.

Ilyen feltételek mellett megkapnám a hitelt?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Renáta

Kedves Renáta!

Pénzügyi partnereinknél hitelfedezetként csak olyan ingatlan fogadható el, aminek hitelbiztosítéki értéke eléri minimum a 3 millió forintot. A hitelbiztosítéki érték egy óvatos becsléssel megállapított ingatlanérték. Kisebb településen lévő ingatlanok esetén a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értéknek körülbelül a 70-75%-a. Az Ön által megvásárolni kívánt 3,5 milliós ingatlannak a hitelbiztosítéki értéke fentiek alapján valószínűleg nem éri el a 3 millió forintot, így a lakáshitel fedezeteként nem fogadható el.

Ebben az esetben másik ingatlanfedezet bevonásával valósulhat meg a lakásvásárlás. Ilyen ingatlan lehet például a szülői ház, ha a szülők hozzájárulnak a jelzáloggal való terheléséhez és értékét tekintve a ház megfelel a banki előírásoknak. A szülői ház értékétől függően akár a teljes 3,5 milliós vételár elérhető lehet.

A szülői ingatlan bevonása esetén a szülőknek is szerepelniük kell a hitelügyletben zálogkötelezettként, mivel ők a tulajdonosok. Jövedelemigazolást nem kell benyújtaniuk. Magára a vásárolandó ingatlanra nem kerülne jelzálog, az tehermentes maradna. Ön pedig adósként igényelhetné a lakásvásárlási kölcsönt. Jövedelme elvileg fedezné a 3,5 milliós lakáshitel havi törlesztő részletét. A lakáskassza lejárat után felhasználható lenne a fennálló tartozás csökkentésére.

A lakásvásárlásra felvehető hitelek aktuális törlesztő részletének online lakáshitel kalkulátorunk segítségével nézhet utána. Amennyiben megoldható a szülői ingatlan vagy egyéb lakóingatlan bevonása, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és Szakértőink készséggel tájékoztatják az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitel konstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot.
Máté vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy tudok-e úgy felvenni hitelt, hogy a ház árának a 100%-át fizesse a bank, hogyha 2 házat veszek 1 hitelből és mind a 2 ház fedezet lenne.
Így kifizeti-e a bank a teljes összeget, amit megigényelek?