Tisztelt Uram/Hölgyem!

Érdeklődnék, hogy 3 kisgyermekkel használt házat szeretnék venni. Jelenleg albérletben lakom, nincs lakástulajdonom. Budapest környékén 12 millió forint értékben gondolkodom, hitel felvételére is szükségem lesz.

A kérdés az lenne, hogy idén töltöttem be a 35 életévemet, főállású anyasági támogatást kapok, mellette van bejelentett munkaviszonyom, kaphatok-e szocpolt a megvásárolt ház felújítására, és mennyit?

Köszönöm: Judit

Kedves Judit!

Szocpolt sajnos sem a használt lakás megvásárlásához, sem a felújításhoz nem tud igénybe venni, mert e lakáscélok egyike sem finanszírozható egy összegű vissza nem térítendő állami támogatással. Felújításra korábban sem lehetett szocpolt kapni, használt lakásszerzés esetén 2009. július 1. óta nem érhető el ilyen jellegű támogatás.

Az anyasági támogatás önálló jövedelemként nem vehető figyelembe hitelfelvétel során, ám amennyiben legalább a minimálbér összegét elérő keresettel is rendelkezik, akkor igényelhet lakáscélú jelzáloghitelt.

Használt lakás vásárlásához a piaci kamatozású lakáshitel mellett államilag támogatott kölcsön is igényelhető. Ez utóbbi feltétele, hogy legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, melyet az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol.

Támogatott lakáshitel esetén az állam a futamidő első öt évében a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosítja a kamattámogatást. Ennek lejárata után a kamattámogatott kölcsön piaci kamatozású lesz. Ez azt jelenti, hogy az aktuális piaci kamatok fogjak meghatározni a havonta fizetendő törlesztő részlet összegét.

Mindkét hiteltípusra jogosult lehet 35 év felett is. A lakáshitelt - életkorából kiindulva - akar 30 éves futamidőre is felveheti. Támogatott hitel esetén teljesülnie kell annak az előírásnak is, hogy a lakás vételara nem haladhatja meg a 20 millió forintot, az igényelt kölcsön összege pedig a 10 milliót. Lakástulajdon meglétét nem vizsgáljak a hitelintézetek.

A piaci és támogatott konstrukcióban elérhető lakáshitelek havi törlesztését online lakáshitel kalkulátorunk segítségével könnyen és gyorsan kiszámolhatja az adott hitelcél kiválasztásával, valamint a hitelösszeg és futamidő megadásával.

Igény esetén Tanácsadóink készséggel adnak tájékoztatást arról is, hogy a kívánt lakáscél eléréséhez mennyi önerővel kell rendelkeznie. Ehhez további információkra lesz szükség, például a munkaviszonyát, nettó munkabérét és a vásárolandó lakás paramétereit illetően.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése