Tisztelt Címzett!

3 éve dolgozom kormánytisztviselőként az állami szférában, és használt lakást szeretnék vásárolni. Jelenleg 1.000.000 Ft. önerővel rendelkezem.

A kérdésem az lenne, hogy ennyi önerővel milyen nagyságú lakáshitelt tudnék felvenni, hány évre és mennyi lenne a havi törlesztő részlet (lehetőleg fix, a futamidő végéig, vagy ameddig lehet)?

Jól értelmeztem-e azt a kitételt, hogy a támogatás összege nem lehet nagyobb a megvásárolni kívánt ingatlan összértékének 30 %-nál. Vagyis ezt azt jelenti, hogy például egy 8.000.000. Ft-os lakásvásárlásánál így 2.400.000 Ft kölcsönt kapnék mint munkáltatói kölcsön, és így az önerővel 3.400.000 Ft-om lenne, melyre mint önerő további hitelt tudnék felvenni?

Várom mielőbbi válaszukat.
Köszönettel:
Erika

Kedves Erika!

Kimondottan kormánytisztviselők számára elérhető lakáshiteleket jelenleg nem kínálnak a pénzintézetek. A közszférában dolgozók is a normál lakásvásárlási hitelkonstrukciókat igényelhetik, melyek piaci kamatláb mellett és állami kamattámogatással egyaránt igénybe vehetők.

Munkáltatói kölcsönök ügyintézésével irodánk nem foglalkozik, így abban a kérdésben, hogy a munkáltatói támogatás illetve kölcsön összege meddig terjedhet, sajnos nem vagyunk illetékesek. Ebben az ügyben a munkaadó illetékese tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

A lakásvásárlási hitelek maximális finanszírozási arányát törvény mondja ki, mely alapján az ingatlanra bejegyzett kölcsönök összege nem haladhatja meg a vásárolandó lakás aktuális piaci értékének 80%-át.

Egy 8 milliós használt lakásra tehát fentiek alapján maximum 6,4 millió forint összegű kölcsön vehető fel összességében. A bankok által jóváhagyható hitel összegét befolyásolja az is, hogy hol található a megvásárolni kívánt lakás (nagyobb város, megyeszékhely vagy kisebb település), illetve hogyan alakul az igénylők jövedelmi helyzete. A legalább 3 hónapos munkaviszonyból származó igazolt kereset mellett meghatározó a háztartás rendszeres kiadásainak összege.

A lakáshitelek különböző kamatperiódusokkal vehetők igénybe, melyeken belül a kölcsön törlesztő részlete fix. A kamatperiódus lehet 3, 6 vagy 12 havi, illetve 3, 5 vagy akár 10 éves. A választott kamatperióduson belül tehát változatlan havi törlesztéssel lehet számolni.

A lakáshitelek hosszú, akár 30 éves futamidőre is felvehetők, aminek felső korlátja az igénylők életkora. A futamidő úgy választható meg, hogy a legtöbb pénzintézetnél a kölcsön lejáratakor az adósok életkora nem haladhatja meg a 70. évet. Az életkorának megfelelő futamidőre online lakáshitel kalkulátorunk segítségével Ön is kiszámolhatja a várható törlesztő részletet.

Személyre szabott, díjmentes hiteltájékoztatónkat a honlapunkon lévő űrlap kitöltésével igényelheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kormánytisztviselő vagyok. 150 000 Ft nettó fizetéssel, 1 millió Ft önerővel, egyedülállóként, lassan 4 év folyamatos munkaviszonnyal, de határozott munkaszerződéssel, amit mindig decemberben hosszabbítanak meg egy évre. Mekkora értékű házat tudnék vásárolni Békésen (Békés megyében található csaknem 20.000 fős város a megyeszékhelytől kb. 12 km távolságra)??
Válaszukat előre is köszönöm.