Jó napot!

Használt lakást szeretnénk vásárolni párommal Magyarországon. Mindketten Külföldön dolgozunk 4 éve. 25 évesek vagyunk és kettőnk éves összjövedelme 8.400.000 Ft. Kb. 3.000.000 Ft félretett pénzünk van önerőre. A lakás, amit néztünk, 12.500.000 Ft-ba kerül plusz szükségünk lenne kb. 2.000.000 Ft-ra az ingatlan felújításához.

Van esélyünk így hitelt kapni? Ha igen, milyen futamidőre?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Zsolt

Kedves Zsolt!

A külföldi munkaviszony nem jelent problémát magyarországi lakáshitel felvételénél. 4 éves munkaviszonnyal és a megadott jövedelemmel elérhetők a lakáshitelek. A jövedelem igazolására idegen nyelvű munkáltatói igazolás is rendelkezésre jár. Utalással fizetett munkabér esetén 3-6 havi bankszámla kivonatot kérnek a bankok a jövedelemigazolás mellé. Kézbe kapott fizetés esetén a kinti adóhatóságnak kell igazolni a munkabér után megfizetett adót. Jövedelmi oldalról tehát megfelelően fedezett lenne az adott ügylet.

Az ingatlanfedezettséget illetően nem olyan egyszerű a helyzet. A vásárolandó lakás vételára 12,5 millió forint, az Önök összes hiteligénye pedig 11,5 millió forint. A jelzáloghitelek finanszírozási arányára vonatkozó magyarországi jogszabályok azonban nem teszik lehetővé az ingatlan 100%-os hitelezését. Az összes terhelés nem haladhatja meg az adott ingatlan forgalmi értékének 80%-át a törvényi előírás alapján. A pénzintézetek gyakorlata alapján úgy tapasztaljuk, hogy a tényleges finanszírozási arány jellemzően 80% alatti.

Azt, hogy a rendelkezésre álló 3 millió forintos önerő elegendő-e a kinézett ház megvételéhez, függ attól is, hogy hogy található helyileg az ingatlan és milyen állapotú. Ezen információk birtokában Szakértőink előzetes kalkulációt tudnak készíteni Önöknek a várhatóan finanszírozható összegről. Az ehhez szükséges adatokat online űrlapunkon küldheti el.

A lakásfelújításhoz szükséges 2 milliós hitel azonban már nem vehető fel erre az ingatlanra a túlterheltség miatt. Ennek a felvételéhez plusz ingatlanfedezet bevonására lenne szükség. Fedezetként olyan ingatlan is bevonható, amely nem az adósok nevén van. Bárki ingatlana elfogadható, de elsősorban szülői vagy családon belüli ingatlan szokott szóba kerülni.

A lakáshitelt 25 évesen akár 30 éves futamidőre is igényelhetik, de 20-25 évnél hosszabb időre nem érdemes felvenni, mert a fölött már nem csökken jelentős mértékben a havi törlesztő részlet, viszont minél hosszabb futamidőt választanak, annál többet kell visszafizetni összességében. A megfelelő futamidő és törlesztő részlet megtalálását online lakáshitel kalkulátorunk segíti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése