Az új építésű lakóingatlanok energetikai követelményrendszere 2020. december 31. után használatba vett épületek esetén jelentős mértékben szigorodik. Erre tekintettel kell lenni azon, folyamatban lévő építkezések esetén is, melyek nem kapnak idén használatbavételi engedélyt. Emiatt a banki finanszírozás során a pénzintézetek csak olyan ingatlanok esetében tudják jóváhagyni a hitelkérelmet, mely ingatlanok az előírt feltételeknek meg fognak felelni. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy pontosan milyen követelményrendszernek kell megfelelni.

Jogszabályi háttér

2020. december 31. után csak közel nulla energiaigényű új épület építhető, vagyis 2021-től használatbavételre kerülő új lakóépületek, társasházi lakások használatát az építésügyi hatóság csak abban az esetben engedélyezi, ha azok kielégítik a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó jogszabályi követelményeket.

Ezt a követelményszintet a 7/2006. (VI.24.) rendelet 6. számú melléklete tartalmazza:

A közel 0 energiaigényű épületek rétegrendjének meg kell felelnie az 5. számú rendeletben meghatározott követelményértékeknek. Ezen felül az épület teljes energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból szükséges fedezni.

5-ös számú melléklet, költségoptimalizált követelményszint: meghatározásra kerül, hogy egy adott rétegrendnek (fal, födém, stb.) mekkora a megengedett hőátbocsátásiaz tényezője, valamint a hőveszteség tényezője. Épülettípusonként meghatározásra kerül az összesített energetikai jellemzők követelményértéke.

Mit jelent a közel nulla energiaigény?

Ez a követelményszint lényegesen szigorúbb a hatályos előírásoknál. Az épület energiaigénylét – az összesített energetikai jellemző méretezett értékéhez viszonyítva – legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásnak kell biztosítania, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben került előállításra. A jelenlegi követelményszint nem tartalmaz megújuló részarányt.

Mely épületekre vonatkozik az új szabályozás?

Azon új épületeknek kell megfelelniük az új követelményeknek, melyek

  •  végleges használatbavételi engedélye 2020. december 31. után kerül kiadásra, vagy
  • építése hatósági jóváhagyással 2020. december 31. után zárul le.

Milyen következménnyel jár, ha az épület nem felel meg fenti követelményeknek?

Amennyiben az épülő ingatlant úgy tervezték, hogy nem felel meg az új követelményeknek és az építtetők 2020. december 31-ig nem szerzik meg a végleges használatbavételi engedélyt, illetve hatósági bizonyítványt, úgy az építtetőnek gondoskodnia kell az új energetikai előírásoknak megfelelő tervdokumentció módosításáról.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint nincs kivétel a fenti szabály alól, továbbá az építtető felelőssége, hogy a szükséges határidőre befejezze az építkezést vagy az épületet a közel nulla energiaigényű épületre vonatkozó jogszabályi követelmények megfelelően átalakítsa.

Azok az épületek, melyek nem felelnek meg az új követelményeknek, 2020. december 31. után nem kapnak használatbavételi engedélyt vagy az építkezés befejezésének bejelentését a hatóság nem hagyja jóvá.

Mi történik, ha a hatóság nem adja ki a használatbavételi engedélyt, illetve hatósági bizonyítványt?

Ebben az esetben az ingatlan nem minősül lakóingatlannak, ezzel meghiúsul a lakáscél, ami a kölcsönszerződés és/vagy vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások visszafizetési kötelezettségét vonhatná maga után. Továbbá a lakás használatra alkalmatlan, birtokba nem vehető, illetve az építési hatóság a szabálytalan építkezés miatt – a jogszabályi előírásoknak való megfelelés teljesítéséig folytatólagosan – bírságot szabhat ki, végül az építmény elbontására is kötelezheti az építtetőt.

Milyen dokumentumokkal kell igazolni az új követelményeknek való megfelelést?

A hitelkérelemhez benyújtott tervdokumentáció, valamint a szakági tervezői nyilatkozat alapján az épület teljesíti a szigorúbb energetikai előírásokat.

A szakági tervezői nyilatkozatot az a természetes vagy jogi személy írhatja alá, aki az épület azon műszaki tartalmának tervezésében részt vett, amely az ingatlan energetikáját befolyásolja, pl. felelős tervező, épületgépész, statikus. A nyilatkozat pecsét nélkül is elfogadható.

Személyre szóló tájékoztatás

Új lakóingatlan építése esetén elérhető a CSOK, a futamidő végéig kamattámogatott CSOK hitel, valamint preferált településen történő lakásépítés esetén az adó-visszatérítési támogatás is!

Nemcsak építési, hanem bármely hitelcél esetén javasoljuk, kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását. Ezt egyszerűen, online adatlapunk kitöltésével megteheti! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel és támogatás ügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

31 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Mi vonatkozik arra, aki több mint tíz éve kapott már építési engedélyt, de még mindig nem adta át a házat, mert még nincs teljesen kész.
Rá is vonatkozik az új szabály?

2005-ben épült új ház, aminél még nincs használatbavételi engedély mi a teendő?
Hová forduljak?

Üdvözlöm!
Az iránt érdeklődöm, hogy a hűtő-fűtő inverteres klímákat elfogadják-e?
A használatba vételi engélyhez?

Tetőteret építettünk meglevő ingatlan fölé. Csak bővítmėnynek fogadták el, így áfát sem igényelhettünk vissza.
Vonatkozik-e ránk az új törvény?

Kérdésem, hogy a külön engedély a későbbi átadásra csak az olyan épületre vonatkozik, amelyik majd meg fog felelni az új előírásoknak?
Vagy milyen estekben van a halasztott engedély kiadására, 2018-ban megkezdett társasház építése estében.

Üdvözlöm.
2018-ban elkezdett felújítás, bővítés, régi kis méretű téglából épült ház, könnyűszerkezetes tetőtér beépítéssel, vastag falakkal + 10cm szigeteléssel. Csokos, hiteles. Építési engedélyes. A tervdokumentációban korszerű minősítést kapott, kondenzációs gázkazánnal.
Ránk is vonatkozik az új jogszabály?
Köszönettel.

Felújítandó házat vásároltunk, amihez bővítettünk egy nappalit, kazánházat és egy teraszt.Ezt 2018-ban vásároltuk és az egész ingatlan felújításon esett át! Kérdésem az lenne hogy erre is vonatkoznak-e a jövőre életbe lépő új jogszabályok?

Én egy tetőtéri lakást vettem, amely egy régi felújított, átépített épületben van. Ez a szabály a társasház egészére vonatkozik vagy minden lakásra külön-külön. Ugyanis az építtető néhány lakáshoz rakott fel napelemeket, de a tetőtéri, új építésűnek számító lakásokhoz nem.
Ezek szerint én elesnék a csok összegétől?

Ez csak a hiteles építkezéseket érinti? Tehát amelyekhez bármiféle banki hitel társul?

Családi ház bővítésére is vonatkozik-e az új jogszabály?

Családi ház bővítésére is vonatkozik az új követelmény, hogyha azt idén kezdjük el, de jövőre fejezzük be? (A bővítés plusz szobákat és fürdő-t jelent.)

Csak lakó- és társasházakra vonatkozik, vagy felújított középületekre (pl. iskola, óvoda stb.) is?

Milyen energetikai besorolású épület teljesíti a “közel 0 energiaigényű épület” kifejezést?
Kell-e alternatív energia használatot, vagy különleges gépészeti berendezést (pl. rekuperátor) igazolni?

Mi történik akkor, ha én decemberben kérem a használatbavételit, de januárra csúszik a hivatal miatt?

Ez kb. mennyivel emeli meg a költségeket egy 100 m2-es újépítésű, 45 milliós családi ház esetében?

A már folyamatban lévő építkezésekkel, amik majd 2020.12.31. után zárulnak vonatkozik?