2012-ben milyen lakáshitel lehetőségek voltak?

2012-ben szeretne lakást vásárolni és ehhez mindenképpen igénylésre lesz szüksége? Szeretné megtalálni a piacon elérhető legkedvezőbb lehetőségeket, hogy minél kevesebbet kelljen havonta törleszteni és a lehető legalacsonyabb kezdeti költséggel tudjon hozzájutni a kért hitelhez? Olvasta valahol hogy 2012-ben a kormány az otthonteremtési program keretein belül újra bevezeti az államilag támogatott lakáshiteleket és a vissza nem térítendő állami támogatásokat (Szocpol) de nem tudja hogy milyen feltételek esetén lehet igénybe venni azokat?

A Hitelnet honlapján részletes információkat olvashat a 2012-ben elérhető piaci kamatozású lakáshitelekről és az államilag támogatott lakáshitelekről.

Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összefoglalni a 2012-ben elérhető lakáshitelek legfontosabb feltételeit és tulajdonságait:

Egy jogszabály döntés értelmében lakáscélú, lakásvásárlási hitel kizárólag forint alapon igényelhető. A törvény ugyan lehetőséget ad arra, hogy azok a személyek akik rendelkeznek euróban a felvenni kívánt hitel törlesztő részletének 15 szeresét elérő bruttó jövedelemmel azok igényelhetnék a hitelüket euró alapon is, azonban a bankok a szigorú szabályozás és az alacsony kereslet miatt nem is jöttek ki ilyen típusú termékekkel.

A felvehető hitel összege továbbra sem lehet nagyobb, mint a megvásárolni kívánt vagy a fedezetül bevont ingatlanok forgalmi értékének 75 százaléka. A bank minden esetben értékbecslőt küld a megvásárolni kívánt vagy a kiegészítő fedezetként bevont ingatlanok értékének megállapítására. Az általuk megállapított forgalmi érték a mérvadó az igénylés során. Egyes esetekben ezen ez a megállapított forgalmi érték nem lehet magasabb mint az ingatlan vételára.

Ez a 75 százalékos finanszírozást csak azoknak az igénylők részére érhető el akik rendelkeznek a bank által elvárt mértékű jövedelemmel. A legtöbb pénzintézetnél az igénylés során elegendő lehet egy is, azonban ebben az esetben általában csak a forgalmi érték kisebb százaléka hitelezhető, tehát vagy magasabb saját előre van szükség vagy kiegészítő ingatlan fedezet bevonása jelentheti a megoldást.

Az igénylőnek minden esetben rendelkeznie kell hivatalos igazoltató jövedelemmel. A pénzügyi válság előtt az akár munkáltatói igazolás nélkül is igényelhető lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelek mára megszüntetése kerültek minden egyes pénzintézetnél. Ezek igénylését egyébként jogszabályi is tiltja.

A piaci kamatozású forint alapú lakáshiteleken kívül 2012-től a kormány otthonteremtési program keretén belül államilag támogatott lakáshitelek is elérhetők az alábbi hitelcélokra:

  • új lakás vásárlás
  • építkezés
  • használt lakás vásárlás.

Az egyes támogatott hitelcélok további részleteiről külön bejegyzéseinkben részletesebben is olvashat.

Szintén újdonság, hogy 2012-től újra bevezetésre került a szocpol állami támogatás. Ennek részleteiről a felső menüpont segítségével szintén további részleteket olvashat.

Az elérhető legkedvezőbb lakáscélú hitelt szeretné 2012-ben megtalálni? A Hitelnet tanácsadói és partnerei az Ön segítségére is állnak. Vegye fel a kapcsolatot az irodáinkkal vagy kérje ajánlatunkat online.

Hogyan működik Hitelnet hitel kalkulátor?
Lakáshitel kalkulátorunkban adja meg a felvenni kívánt lakáshitel összegét, válassza ki a hitelcélok közül a lakásvásárlás új vagy használt ingatlanra lehetőséget és válasszon futamidőt. Miután a kalkuláció gombra kattint, megmutatjuk Önnek a legkedvezőbb törlesztőrészleteket a hozzá tartozó teljes hiteldíj mutató értékével együtt. Ha az ajánlatkérés gombra kattint és válaszol néhány egyszerű kérdésünkre akkor kollégáink, tanácsadói meg fogja keresni az Ön számára is elérhető legkedvezőbb megoldásokat.

Lakáshitel igényléssel kapcsolatban lennél további kérdései? Tegye fel azokat online szerkesztőinek.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Szerkesztő!
A jelenlegi lakásunkon még tartozásunk van, szeretnénk családi házat vásásrolni. A kinézett ingatlan újépítésű, de 5 éves már elmúlt.
Kérdésünk: milyen hitelkonstrukció lenne ajánlott a számunkra, ha 3 gyermekünk van és a szocpol csak új építésre jár?

Jó napot!
Lakásvásárlás előtt állok. Azonban az általam eddig áttekintett hitelkínálatok elég tág intervallumban mozogtak, illetve minden esetben újabb és újabb információk bukkantak elő. Arra gondoltam, hogy egy ezzel foglalkozó intézményt keresnék fel. Sajnos azonban egy-két cégről kiderült, hogy bizonyos sikerdíjért végzik a szolgáltatásukat, mely akár a hitelösszeg 1%-5%-a is lehet. Az Önök tanácsadói milyen díjért végzik a szolgáltatást?
Tisztelettel: Zsolt

Tisztelt szakértő úr/hölgy!
Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy körülbelül 2 millió forint hitelre lenne szükségem egy lakás megvásárlásához, mert van önerőm. Milyen megoldást tetszik tudni ajánlani illetve milyen lehetőségeim lennének? Nem tudom, hogy a kölcsön vagy a lakáshitel a jobb lehetőség a számomra?
Köszönettel.

Szeretném kiváltani volt férjemtől a családi házunkat, ami még jelenleg közös néven van. Tehermentes, viszont BÁR listán vagyok, de rendszeresen fizetek.
Erre esetleg igénybe tudom-e venni a szocpolt és ha hitelt veszek fel a kamattámogatás jár-e nekem?
A családon belüli lakás kiváltásra is kitalálhatna valamit a kormány és a bankok, mert sajnos egyre több házasság végződik a bíróságon!!!!
Az egyedül nevelő szülőket is lehetne valamivel támogatni!

Üdvözlöm.
Lakáshitelt szeretnék felvenni. Van 2 gyermekem. Van munkahelyem, határozatlan nettó 120.000 Ft fizetés.
Kérem hívjon.

Használt lakás vásárlásra hogy tudok hitelhez jutni? Bruttó 300.000.- Ft a havi jövedelmem. Nincs a nevemen ingatlan. Nincs fedezetem. Egyedülálló vagyok egy gyermekem van.
Pontosan milyen papírok szükségesek a hitelhez? Körülbelül olyan 5.000.000.- Ft hitelben gondolkodom.
Nagyon szeretnék megoldást kapni a kérdéseimre.


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x