Ugyan pár hete Matolcsy György még cáfolta, hogy rögzítenék a frankárfolyamot azért, hogy az árfolyamváltozások alól mentesüljenek az adósok, egyre több jel utal arra, hogy ezt a megoldást mégiscsak alkalmazni fogja a kormány a hitelesek megsegítése érdekében. Akkor a hírek 190 forintos árfolyamról szóltak.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke most a TV2 reggeli műsorában arról beszélt, hogy annak érdekében, hogy a hiteleseknek kiszámíthatóbb legyen a törlesztőrészlete, szükséges a frank árfolyamát 200 forint alatt rögzíteni. Ez a rögzítés természetesen nem a tényleges árfolyam rögzítését jelenti, hanem azt az árfolyamot, amin a bankok számolhatják a hitel törlesztőrészletét.

Rogán Antal nem kívánt konkrétumokat közölni, mivel szerinte ez devizaspekulációt indíthatna el és a kormány még ebben a kérdésben nem hozta meg a döntést. Annyi azonban kiderült, hogy az adósok egy jelenleginél alacsonyabb árfolyamon számolt törlesztőrészlettel kezdenék fizetni a hiteleiket. A különbözet, ami a valós törlesztőrészlet és a kormány által meghatározott árfolyamon számolt törlesztőrészlet különbségéből adódik, egy külön forintszámlán gyűlne össze. Ezt a tartozást öt éves kivárás után kellene elkezdeni megfizetni. Erre az összegre a kormány garanciát vállalna, de úgy, hogy a garanciáért cserébe a bankoknak kellene „garanciadíjat” fizetni.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint ebben a megoldási lehetőségben bent van az is, hogy a svájci frank árfolyamának csökkenése esetén is a fix árfolyammal kellene fizetni a törlesztőrészletet. Így ugyan már többet fizet az adós, mint amit az árfolyam szükségessé tesz, ám ezzel az összeggel csökkenne az a tartozás, ami a magasabb árfolyam időszaka alatt gyűlt össze az ügyfél számláján.

Gyuris Dániel a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója arról beszélt már korábban is, hogy véleménye szerint a bankok és a kormány között április végére megállapodás születhet az adósmentő csomag részleteiről. Az ő általa elmondott lehetőség nagyban hasonlít a most Rogán Antal által említett megoldásra. Az akkori nyilatkozat azt vetítette előre, hogy a kormányzat és a bankok közti tárgyalásokon olyan megoldáson gondolkodnak, ami rögzítené a frank árfolyamát. A megoldás lényege abban áll, hogy a törlesztőrészletek csak egy bizonyos árfolyamváltozásig követnék a frankárfolyamot. Ha az árfolyam jelentősen eltér az átlagostól, akkor a törlesztőrészlet sem felfelé, sem lefelé nem követi azt. Így magasabb árfolyam esetén tartozás halmozódna fel, míg alacsonyabb árfolyam esetén ez a tartozás fokozatosan kiegyenlítésre kerülne. A különbség a Rogán Antal által említett megoldás és a Bankszövetség elnökségi tagja által említett megoldás között az, hogy míg előbbi egy fix árfolyammal számol bizonyos ideig, addig utóbbi egy sávot határoz meg, amin belül mozoghat az árfolyam, ám a nagyobb kilengések esetén már megvédi az adósokat a többlettehertől.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése