Tisztelt Címzett!

Lakásvásárláson gondolkozunk és elakadtunk a lakáshitelek útvesztőjében. Minimális önerővel (lakástakarék kb. 2 millió forint), viszont úgy gondolom, elfogadható jövedelemmel rendelkezünk. Én nettó 209.000 Ft-ot keresek, mint alkalmazott és mint egyéni vállalkozó havi kb. +160.000 Ft igazolható jövedelmem van. A párom jövedelme nettó 125.000 Ft. A kiszemelt ingatlan 16 millió forint. Ha jól olvastam bejegyzéseiket, minimum 20, de jobb, ha 25-30% önerővel rendelkezünk (4-4,8 millió Ft), ami jelenleg nincs meg nekünk.

Kérdésem az lenne, hogy van lehetőségünk igényelni lakáshitelt azon kívül, hogy fedezetként bevonunk másik ingatlant, vagy jelenleg ez nem kivitelezhető számunkra?

Köszönettel,
Tamás

Kedves Tamás!

Amennyiben lakástakarék szerződésük már lejárt és rendelkezésre áll a megjelölt kb. 2 millió forintos összeg, akkor az elfogadható önerőként. Ha folyamatban lévő szerződésről van szó, akkor a lakástakarékból származó megtakarítás majd csak a megtakarítási időszak letelte után vehető figyelembe.

A banki finanszírozás mértékét meghatározó jogszabály rögzíti, hogy az ingatlan értékének legfeljebb 80%-a lehet hitel, tehát a jogszabályi előírás szerint 20% a minimum önerő, de a pénzintézetek gyakorlatát ismerve ez általában 20%-ot meghaladó arány, amit nagyban befolyásol a lakásvásárlók jövedelmi helyzete.

Mivel a 2 millió forint saját erő nem elegendő a 16 milliós ingatlan megvásárlásához, ezért mindenképpen szükség lenne kiegészítő ingatlanfedezet bevonására a célingatlan mellett. Fedezetként a bankok olyan ingatlant is elfogadnak, ami nem a hitelfelvevők tulajdonában van. Ha tehát ilyen ingatlant tudnának bevonni, az sem lenne probléma. Ez esetben zálogkötelezettként az ingatlantulajdonosoknak is részt kellene venniük a hitelügyletben. A hitelnyújtó jelzálogjogát - a teljes hitelösszeget - mindkét ingatlanra bejegyezik, ám idővel a plusz fedezet kivonható a kötelemből. Erre akkor kerülhet sor, ha a célingatlan önmagában is elbírja már a fennálló tartozást.

Nemcsak az a lényeg, hogy az ingatlanfedezettség biztosítva legyen, hanem az is, hogy jövedelmi oldalról is meglegyen a fedezettség, vagyis az igénylők igazolt jövedelme elbírja a szükséges - jelen esetben kb. 14 millió forint összegű - hitel törlesztő részletét. Ezzel a leírt jövedelmek alapján véleményünk szerint nem lenne gond, ha nincsenek meglévő hiteleik.

A lakásvásárláshoz igényelhető támogatott és piaci lakáshitelek havi díját lakáshitel kalkulátorunk segítségével megismerhetik. Online ajánlatkérést követően pedig Szakértőink díjmentes hitelajánlatot küldenek Önöknek a legkedvezőbb banki konstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Én azután szeretnék érdeklődni, hogy miután a bankunktól megkaptuk az elszámolást 2 bankot is felkerestünk az ügyben, hogy kedvezőbbre cseréljük hitelünket. Miután odaadtam az elszámolást kerek szemekkel néztek rám és közölték, hogy szabad felhasználású jelzáloghitelt nem is lehetett volna LTP-vel kombinálva kötni. Mi az igazság?
Kérem válaszát.
Üdv.
Marika