Jó napot!

Férjemmel megakadtunk lakáshitel igénylése közben. Menet közben derült ki, hogy KHR listás. Azóta a tartozást rendeztük (kb. 1,5 hónapja). Tehát passzív listára került. 1,4 millió Ft-ot odaadtunk már adásvételikor az eladónak ügyvéd jelenlétében.

Mostanra 40 napot kaptunk haladékot, hogy a teljes vételárat (14 millió forintot) kiegyenlítsük. Jelenleg már albérlőként itt lakunk 3 hónapja. És hogy ne veszítsük el az 1,4 millió forintot nagyon fontos lenne nekünk. Nekem van egy 64.000 Ft törlesztőrészletű személyi kölcsönöm az OTP-nél. Férjemnek nincs semmilyen hitele "csak" passzív KHR listás (1,5 hónapja).

Bármilyen lehetőség érdekelne!

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Klaudia

Kedves Klaudia!

Hitelfelvétel során minden bank vizsgálja az igénylők KHR státuszát. A pozitív hitelbírálat egyik alapfeltétele, hogy a hitelfelvevők egyike sem szerepelhet a KHR negatív adatbázisában. Az aktív vagy passzív KHR státusz tehát a pénzintézetek többségénél kizáró okot jelent hiteligénylésnél.

Bankpartnereink között egy olyan hitelintézet van, amelynél megoldható lehet lakásvásárlási hitel felvétele abban az esetben is, ha az igénylők valamelyike szerepel a KHR negatív adatbázisában. Alapfeltétel azonban, hogy a korábbi mulasztás legalább 6 hónapja rendezett legyen. Lakáshitel felvételére tehát legalább 6 havi passzív KHR státusszal nyílhat lehetőség. A pozitív hitelbírálat azonban ekkor sem automatikus. A bank azt is vizsgálja, hogy az igénylő hány darab, milyen típusú és mekkora összegű kölcsön miatt került a negatív adatbázisba, valamint mennyi idő után került rendezésre a mulasztás. Mindezek ismeretében mérlegel és dönt a hitelképességről. Minderről további részleteket IDE kattintva olvashat.

1,5 hónapja rendezett mulasztás esetén tehát sajnos nincs lehetőség egyik pénzügyi partnerünknél sem lakásvásárlási hitel felvételére.

A hitelképesség szempontjából - a KHR státuszon túl - meghatározó az igénylők jövedelmi helyzete. Az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően, megfelelő jövedelemfedezettség esetén. A hitelképességet minden esetben befolyásolja az igénylők meglévő tartozása. A meglévő törlesztési kötelezettség csökkenti az újabb kölcsön törlesztésére fordítható jövedelmet.

Azt, hogy adott esetben mekkora összegű lakáshitel lenne felvehető, az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudják pontosan meghatározni Szakértőink. Ehhez további információkra lenne szükség. További, személyre szóló díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Családi házat szeretnénk venni párommal, viszont én passzív státuszban szerepelek a KHR adatbázisában.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeink lennének erre?
Párom Ausztriában dolgozik. Ő 900 eurót keres havonta, Én pedig 84.000 forintot, ehhez jön még 23.000 forint fogyatékossági támogatás és 37.000 forint Rehabilitációs ellátás.
Sajnos önerőnk nincsen, viszont fedezetként egy családi házat be tudnék vonni a hitelhez, ami Öcsémmel közös tulajdonban van, viszont Öcsém részéről semmi akadálya az ingatlan bevonásának.
Válaszát előre is köszönjük.
Tisztelettel.

Tisztelt hitelnet.
Olyan kérdésem lenne, hogy egy 17 milliós házat szeretnénk megvenni. Férjemmel 3 gyermekre igénybe vennénk a csokot. Van egy saját kb. 4.5 milliós házunk. Mostanában lettek kifizetve hiteleink, így friss passzív Barosok vagyunk.
Van-e valamilyen lehetőségünk, hogy csokkal meg saját ház jelzáloggal bevonva megvehessük a házat?
Köszönettel: Magdolna

Tisztelt Cím!
Passzív KHR-esként, adósságrendező hitel mellé, használt lakásvásárlásának céljából szeretnék hitelt igényelni. 3 gyermekem van. CSOK-ot is szeretném felhasználni.
Van-e olyan bank és/vagy hitelintézet, aki segíteni tudna? 390 ezer Ft körüli jövedelemmel rendelkezem.
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Munkaviszonyom van már két éve. Passzív bár listás vagyok kb. két hónapja. Az OTP faktoringnál volt tartozásom, amit kedvezményesen kifizettem, de így öt évig passzív bár listás vagyok. Két kiskorú gyermekünk van a feleségemmel. Jelenleg albérletben élünk. Szeretném kihasználni a csokot is és hitelt felvenni, így ebből használt lakást vásárrolni.
Kérdésem: milyen lehetőségem lenne így hitelfelvételre?
A csok jár nekem így passzív bárlistásként?
2 éves lett a kislányunk, vissza tudna menni dolgozni a feleségem. Ő fel tudná venni a csokot úgy, hogy én passzívban vagyok?
Vagy lehetne-e hitelt használt lakásra felvenni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Vagy lehetne-e hitelt használt lakásra felvenni?
Tisztelettel: Józsi