Tisztelt Hitelnet!

Lakás szeretnék vásárolni 10 millió forint értékben és ehhez kellene 7 millió forintos hitel, önerővel minimum 3 milló forintot tudok bevonni.
1 éves munkaviszonyom van, nettó 150 ezer forint havi jövedelemmel rendelkezek és 24 éves vagyok. (semmilyen hitelem nincs)
Nem tudnék mást bevonni a hitelbe, egyedül szeretném megoldani és az lenne a kérdésem ön szerint lehetséges lenne, hogy 7 millió forintot kaphassak?

Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel.
Fecó

Kedves Fecó!

Kérdésére összetett a válasz. A lakásvásárlásra nyújtható összeggel kapcsolatban vannak általános szabályok, mégsem általánosíthatunk. A maximálisan felvehető lakáshitel összegét ugyanis a vonatkozó kormányrendelet előírásán kívül számos - ingatlanfedezettel és jövedelmi helyzettel összefüggő - tényező befolyásolja.

Nemcsak az meghatározó, hogy mennyi a vételár, hanem az is, hogy hol található a megvásárolni kívánt lakás (Budapest, megyeszékhely, kisebb település) és milyen állapotú (felújításra szoruló, felújított, új, stb.). Ez mind-mind befolyásolja a bankok finanszírozási arányát. Egy nagyobb településen lévő újszerű lakásra magasabb arányú hitel adható, mint például egy kisebb településen fekvő, felújításra váró ingatlanra. A hitelintézeteknek a saját finanszírozási arányaikat úgy kellett kialakítaniuk, hogy nem hagyhatták figyelmen kívül az a kormányrendeletet sem, mely a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-ig történő terhelését teszi lehetővé.

A kormányrendeletből kiindulva tehát elmondható, hogy 10 milliós lakásra elvileg felvehető a 7 millió forint, de hogy ez a gyakorlatban is kivitelezhető-e, az az ingatlanfedezettel kapcsolatos fenti tényezőkön kívül az adós jövedelmi helyzetétől is függ. Itt nemcsak a nettó fizetés számít, hanem az adós rendszeres kiadásai is. A bankok vizsgálják, hogy a hiteligénylőnek van-e már valamilyen törlesztési kötelezettsége saját hitelből, vagy esetleg kezességvállalásából fakadóan. Általánosságban itt is elmondható, hogy minimálbéres keresettel már igényelhető lakáshitel, de hogy ez tényleg elegendő vagy nagyobb összegű jövedelem szükséges, azt befolyásolja a felvenni kívánt lakáshitel várható törlesztő részlete is. A lakásvásárlás esetén elérhető aktuális hiteltörlesztéseknek honlapunkon található hitelkalkulátorban nézhet utána, de akár konkrét összegre vonatkozóan is számolhat.

A leírtak alapján tehát nem kizárt, hogy 10 milliós lakás 3 millió forint önerővel megvásárolható, nettó 150 ezer forintos keresettel, adóstárs bevonása nélkül. Konkrét választ azonban csak előzetes hitelbírálat után, a többi szükséges információ birtokában tudunk Önnek adni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése