Üdv!

Érdeklődnék, hogy egyedülállóként milyen lehetőségeim vannak lakásvásárlásra. 1.000.000 Ft önerőm van. Rendelkezem lakáskasszával is. Szeretnék gyermekemmel egy kb. 40-50 nm-es lakást vásárolni! De mindenhol elutasítanak. Lépni szeretnék. Bármilyen kiskapu érdekel!

Kérem segítsen. Hogyan juthatnék lakáshoz?

Tájékoztatását előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel.
Nikolett

Kedves Nikolett!

Lakásvásárlási hitel felvételére - megfelelő jövedelem igazolása és a szükséges önerő megléte esetén - egyedülállóként is van lehetőség. Ha a lakáskassza szerződés még nem járt le, akkor az önerőként nem vehető figyelembe. A megtakarítási időszak alatt a lakáskasszában lévő megtakarítás nem használható fel a vételár kiegyenlítéséhez. Ellenben amikor lejár a szerződés és megtörténik a kiutalás, akkor az állami támogatással és betéti kamatokkal növelt összeg felhasználható a korábban felvett lakáshitel csökkentésére.

Használt lakás vásárlása esetén jelenleg nem vehető igénybe gyermekek utáni kedvezmény. Így a leírtak alapján 1 millió forint saját erővel lehet kalkulálni. Az, hogy az 1 millió forint önerő elegendő-e a finanszírozáshoz, attól függ, hogy mekkora értékű lakást szeretne vásárolni. Mivel törvény mondja ki, hogy az ingatlanfedezet értékének 80%-nál magasabb összegű hitel nem vehető fel, ezért 1 millió forint önerő maximum 5 millió forint értékű lakás megvételéhez lenne elegendő. Ám mivel a finanszírozás nem ilyen automatikus a pénzintézeteknél, hanem figyelembe veszik az igénylő jövedelmi helyzetét is, ezért általában a forgalmi érték 60-75% lehet elérhető. Ez azt jelenti, hogy további önerőre lenne szükség.

A készpénz helyettesíthető plusz ingatlanfedezet bevonásával. Ha tehát van olyan személy a környezetében, aki felajánlaná ingatlanát kiegészítő fedezetként, akkor megvalósulhat a lakásvásárlás. Ez esetben mindkét ingatlanra bejegyzik a hitelnyújtó bank jelzálogjogát. A plusz fedezetről a jelzálogjog töröltethető, ha a célingatlan már elbírja a terhelést.

Másik megoldás az lehet, ha kivár. Legfrissebb információink szerint ugyanis 2015 júliusától ismét igényelhető lesz a félszocpol használt lakás vásárlása esetén. Így az 1 gyermek után járó támogatással már lenne annyi önereje, ami esetlegesen elegendő egy kisebb használt lakás finanszírozásához. A félszocpol igénylési feltételeiről egyelőre nincs információnk, de ha elfogadják a támogatásról szóló javaslatot, akkor arról honlapunkon részletesen be fogunk számolni. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése