Tisztelt Szakértő!

Felkerültem a KHR listára egy tartozás miatt, amit 2019.08.13-án egy összegben kiegyenlítettem. Lekértem a mai nappal ismét egy KHR jelentést, amin a következők vannak:

A KHR-ben nyilvántartott személy: igen.
Állítólag nyilatkoztam a bankomnál, 2018.03.05-én, hogy hiteladataim átadhatóak legyenek (erre én nem emlékszem, nem tudok ilyenről).
A fent említett tartozás még a listán van, csak megszűnt adatokkal, valamint megszűnt mulasztási adatokkal.

Több helyen azt olvastam, ha a tartozás egy összegben ki van fizetve, akkor 1 év múlva törlődnek az adatok a tartozásról, én esetemben ez nem történt meg.

Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen adatokkal még aktív KHR listásnak számítok-e, tudok-e hitelt felvenni?
Érdemes lenne-e valahova kérvényt írnom, hogy töröljék a tartozásomat?

Segítségét előre is nagyon köszönöm.
Szép napot!
Nóra

Kedves Nóra!

A Központi Hitelinformációs Rendszerben a negatív információ a lezárást követően is látható egy bizonyos ideig. Amennyiben maradéktalanul visszafizette a korábbi tartozását, akkor további 1 évig marad a rendszerben ez az információ. Ezt követően automatikusan, az egy év eltelte után néhány napon belül törlésre kerül az információ.

Ha a korábbi mulasztás megegyezéssel zárult, vagyis bármekkora összeget elengedtek Önnek a visszafizetésnél, akkor a negatív információ 1 év után nem kerül törlésre. Ebben az esetben a mulasztás – lezárt státuszban – további 5 évig marad a rendszerben, s ennek letelte után törlik azt.

Ez alatt az 5 év alatt sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre szinte egyik banknál sem. Kivéve egy bankpartnerünket, ahol legalább 6 hónapja rendezett mulasztás esetén lehetőség nyílhat lakáscélú hitel felvételére. Itt sem automatikus azonban a pozitív hitelbírálat. A bank vizsgálja, hogy milyen típusú és mekkora összegű kölcsön miatt került a KHR-be és milyen hosszú ideig állt fenn a mulasztás. A járványhelyzetre tekintettel most még szigorúbb az ilyen hitelkérelmek elbírálása.

Amennyiben adott esetben maradéktalanul visszafizetésre került a korábbi hitel, úgy törlés iránti kérelemmel az érintett hitelintézethez fordulhat.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése