Hitelbírálat menete, mennyi idő alatt van meg a döntés? - Hitelnet.hu

Hitelbírálat menete, mennyi idő alatt van meg a döntés?

Utolsó módosítás: 2015. december 04. péntek

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, melynek során a pénzintézetek felmérik az ügyfelek hitelképességét és meghatározzák a maximálisan nyújtható hitel összegét.

Függetlenül attól, hogy fedezet nélküli személyi kölcsönről vagy jelzáloghitelről van szó, a bankok minden hitelügylet esetén végeznek hitelbírálatot. Személyi hitel esetén a hangsúly a kölcsönigénylő jövedelmi helyzetén van, míg a jelzálog alapú kölcsönöket illetően a hitelbírálat lényegesen összetettebb.

Jelzáloghitelek bírálata keretében a pénzintézetek egyrészt egy független ingatlanszakértővel elkészíttetik a fedezetül felajánlott ingatlan értékbecslését, melynek során meghatározásra kerül az adott ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értéke. Másrészt a hitelbírálat a kölcsönigénylők és háztartásuk minősítését is jelenti. A minősítés részét képezi az úgynevezett hitelezhetőségi limit megállapítása, melynek célja, hogy a pénzintézetek meg tudják becsülni az a havi törlesztő részletet, melyet a kölcsön felvétele esetén az adós háztartása még biztosan el fog bírni.

A bankok végső hitelbírálatát előzetes bírálat is megelőzheti, ami arra szolgál, hogy a hitelkérelem tényleges elindítása előtt tájékoztatást nyújtson az ügyfél számára hitelkérelmének várható jóváhagyásáról vagy esetleges elutasításáról.

A hitelbírálat jelzáloghitelek esetén magában foglalja egyrészt a fedezetértékelést, másrészt az adósminősítést. A hitelbírálat általában az adott pénzintézetnél helyben történik, de vannak olyan bankok is, amelyekre központi döntés jellemző.

Ingatlanfedezet bevonása mellett igényelt kölcsönök esetén a hiteligénylés végleges elbírálására akkor kerülhet sor, ha az értékbecslőtől megérkezett az értékbecslés, melyben megállapításra került a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értéke.

A kölcsön bírálatának eredményéről a hitelfelvevő tájékoztatást kap a banki ügyintézőtől vagy a hitelügyintézést bonyolító iroda tanácsadójától.

A hitelügylet jóváhagyása után a hiteligénylőnek lehetősége van elfogadni vagy elutasítani a bank által jóváhagyott hitelösszeg felvételét. Ha a pénzintézet által jóváhagyott kölcsön összege kevesebb az Ön által felvenni kívánt összegnél, akkor visszavonhatja hitelkérelmét.

Amennyiben a pénzintézet jóváhagyta az Ön által felvenni kívánt hitelösszeget, akkor a bank elkészíti az aláíráshoz szükséges szerződéseket, majd időpontot egyeztet Önnel. A banki kölcsönszerződések aláírásával egyidejűleg a közjegyzői okirat elkészítése is megtörténik. Majd a hiteligénylő tájékoztatást kap a folyósítás várható feltételeiről is.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Amennyiben Ön lakástakarék pénztári megtakarítással vagy életbiztosítással kombinált jelzáloghitelt kíván igénybe venni, akkor fontos, hogy a pozitív hiteldöntést megelőzően ne kerüljön sor az LTP vagy a kapcsolódó életbiztosítási szerződés megkötésére sem.

Ha Ön éppen hitelfelvétel előtt áll, akkor a hitelkérelem tényleges elindítása előtt érdemes előzetes hitelbírálatot kérnie, melyet a Hitelnet Tanácsadói minden hitelügylet elindítása előtt elvégeznek. Az előzetes hitelbírálat a hitelügylet előminősítését és az Ön hitelképességének felmérését jelenti. Az előzetes hitelbírálat az Ön által beadott munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok és személyes adatok alapján történik, s Ön egy nap alatt megtudhatja a hitelbírálat eredményét.

Ha bármilyen kérdése merült fel a hitelbírálattal vagy bármely hitelügylettel kapcsolatban, akkor keresse a Hitelnet irodáit, melyek az ország számos pontján elérhetők.

További bejegyzések hitelbírálat témában:


Partnereink