Hitelbírálat menete, mennyi idő alatt van meg a döntés?

A hitelbírálat azt a folyamatot jelenti, melynek során a pénzintézetek felmérik az ügyfelek hitelképességét és meghatározzák a maximálisan nyújtható hitel összegét.

Függetlenül attól, hogy fedezet nélküli személyi kölcsönről vagy jelzáloghitelről van szó, a bankok minden hitelügylet esetén végeznek hitelbírálatot. Személyi hitel esetén a hangsúly a kölcsönigénylő jövedelmi helyzetén van, míg a jelzálog alapú kölcsönöket illetően a hitelbírálat lényegesen összetettebb.

Jelzáloghitelek bírálata keretében a pénzintézetek egyrészt egy független ingatlanszakértővel elkészíttetik a fedezetül felajánlott ingatlan értékbecslését, melynek során meghatározásra kerül az adott ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értéke. Másrészt a hitelbírálat a kölcsönigénylők és háztartásuk minősítését is jelenti. A minősítés részét képezi az úgynevezett hitelezhetőségi limit megállapítása, melynek célja, hogy a pénzintézetek meg tudják becsülni az a havi törlesztő részletet, melyet a kölcsön felvétele esetén az adós háztartása még biztosan el fog bírni.

A bankok végső hitelbírálatát előzetes bírálat is megelőzheti, ami arra szolgál, hogy a hitelkérelem tényleges elindítása előtt tájékoztatást nyújtson az ügyfél számára hitelkérelmének várható jóváhagyásáról vagy esetleges elutasításáról.

A hitelbírálat jelzáloghitelek esetén magában foglalja egyrészt a fedezetértékelést, másrészt az adósminősítést. A hitelbírálat általában az adott pénzintézetnél helyben történik, de vannak olyan bankok is, amelyekre központi döntés jellemző.

Ingatlanfedezet bevonása mellett igényelt kölcsönök esetén a hiteligénylés végleges elbírálására akkor kerülhet sor, ha az értékbecslőtől megérkezett az értékbecslés, melyben megállapításra került a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értéke.

A kölcsön bírálatának eredményéről a hitelfelvevő tájékoztatást kap a banki ügyintézőtől vagy a hitelügyintézést bonyolító iroda tanácsadójától.

A hitelügylet jóváhagyása után a hiteligénylőnek lehetősége van elfogadni vagy elutasítani a bank által jóváhagyott hitelösszeg felvételét. Ha a pénzintézet által jóváhagyott kölcsön összege kevesebb az Ön által felvenni kívánt összegnél, akkor visszavonhatja hitelkérelmét.

Amennyiben a pénzintézet jóváhagyta az Ön által felvenni kívánt hitelösszeget, akkor a bank elkészíti az aláíráshoz szükséges szerződéseket, majd időpontot egyeztet Önnel. A banki kölcsönszerződések aláírásával egyidejűleg a közjegyzői okirat elkészítése is megtörténik. Majd a hiteligénylő tájékoztatást kap a folyósítás várható feltételeiről is.

Amennyiben Ön lakástakarék pénztári megtakarítással vagy életbiztosítással kombinált jelzáloghitelt kíván igénybe venni, akkor fontos, hogy a pozitív hiteldöntést megelőzően ne kerüljön sor az LTP vagy a kapcsolódó életbiztosítási szerződés megkötésére sem.

Ha Ön éppen hitelfelvétel előtt áll, akkor a hitelkérelem tényleges elindítása előtt érdemes előzetes hitelbírálatot kérnie, melyet a Hitelnet Tanácsadói minden hitelügylet elindítása előtt elvégeznek. Az előzetes hitelbírálat a hitelügylet előminősítését és az Ön hitelképességének felmérését jelenti. Az előzetes hitelbírálat az Ön által beadott munkáltatói igazolás, bankszámlakivonatok és személyes adatok alapján történik, s Ön egy nap alatt megtudhatja a hitelbírálat eredményét.

Ha bármilyen kérdése merült fel a hitelbírálattal vagy bármely hitelügylettel kapcsolatban, akkor keresse a Hitelnet irodáit, melyek az ország számos pontján elérhetők.

További bejegyzések hitelbírálat témában:

Utolsó módosítás: 2020. február 07. péntek